Deli in natisni

color #000000
color #000000

8.8.2019

5 nasvetov za manj plastike v kopalnici

Tudi najdaljša pot se začne s prvim korakom. Tega ne vedo le filozofi in pohodniki, temveč tudi vsi mi, ki nas skrbi za okolje. Če želimo trajno spremeniti svet, moramo nekje začeti – zakaj ne bi kar v lastni kopalnici? Že z majhnimi ukrepi se lahko izognemo nepotrebni plastični embalaži. Vabimo vas k branju spodnjih nasvetov, s pomočjo katerih lahko za lepši jutri poskrbite tudi vi.


 

Adijo, plastika za enkratno uporabo!

Uporabljamo jo nekaj minut, razkraja pa se več stoletij. Govorimo o plastiki za enkratno uporabo, s čimer so mišljeni izdelki, ki jih že po prvi uporabi odvržemo med odpadke. Medtem ko še vedno iščemo popolno alternativo plastičnim slamicam, je ta za vatirane palčke na voljo že dolgo. Izdelki z držali iz papirja so okolju prijaznejši, očistijo pa ravno tako dobro. Na voljo je tudi biorazgradljiv vlažni toaletni papir, na področju nege zob pa lahko posežete po trajnostnih in biorazgradljivih zobnih ščetkah iz bambusa in lesa.

Umivanje brez mikroplastike

Za kopalnico brez plastike se splača preveriti etiketo na izdelku. Govorimo o mikroplastiki oz. topnih plastičnih delcih, ki se pojavljajo v gelih za prhanje in zobnih kremah. Njihovi nameni so raznoliki, predvsem so namenjeni pilingu. Na srečo obstajajo alternative, kot so drobcena bambusova zrna.

Okolju prijazna embalaža

Poleg tega, da je privlačna, mora embalaža izdelek dobro zaščititi pred izgubo kakovosti in umazanijo. dm na tem področju ves čas išče nove možnosti za izboljšanje. Tako je vedno več tub, v katerih so izdelki znamke alverde NATURKOSMETIK, izdelanih iz vsaj 50% deleža recikliranih materialov. Čisto brez plastike so dezodoranti v stiku v kartonski embalaži, mila in trdi šamponi.


 

Naredi sam: Izdelki za nego

Če želite, lahko za kopalnico brez plastike poskrbite tudi čisto sami. Veliko ekoloških živil, npr. arganovo in kokosovo olje, lahko uporabite še v kakšen drug namen. Prvo ni odlično le v solati, temveč tudi kot negovalno olje za telo, z drugim pa lahko negujete lasne konice. 

Zelena alternativa:

Pot do življenja brez odpadkov (ang. »zero waste«) ni vedno preprosta in na začetku terja kar nekaj vaje. V dm prodajalnah so vam lahko v pomoč oznake na krogcih z napisom »ZAVEDAJ SE« - ki vas obveščajo, kateri so okolju prijaznejše izdelki.