Deli in natisni

color #000000
color #000000

31.5.2019

Ohranimo ekosisteme oceanov: Omega 3 iz mikroalg

Esencialne maščobne kisline: Ali veste, da povprečen Evropejec zaužije premalo omega 3?

Nenasičene maščobne kisline so izredno pomembna hranila, koristna za naše telo. Med njimi so tudi esencialne maščobne kisline, ki jih moramo redno vnašati v telo, saj jih telo žal ne more samo proizvesti.
Omega 3 maščobne kisline sodelujejo v telesu v mnogih procesih in imajo številne koristne učinke na telo. Omega 3 kislini EPA in DHA sta koristni za srce in ožilje. DHA podpira možgane in ohranja vid, saj je pomemben strukturni del očesne mrežnice. Strokovnjaki priporočajo uživanje vsaj 250 mg DHA na dan. Uživanje zadostne količine DHA - vsaj 200 mg na dan - se priporoča tudi nosečnicam in doječim materam, saj pomaga pri normalnem razvoju oči in možganov pri dojenčku. Omega 3 maščobne kisline delujejo blagodejno tudi pri vnetnih procesih v telesu, pomagajo pri učenju ter vplivajo na spomin pri starejših osebah.
Raziskave so ugotovile tudi, da s sodobnim načinom prehranjevanja vnašamo premalo omega 3 maščobnih kislin, zato jih je priporočljivo dodajati. 

Ohranimo ekosisteme oceanov

Omega 3 esencialne maščobne kisline se večinoma pridobivajo iz modrih rib mrzlih severnih morij ali iz rakcev (krilovo olje). Vendar ta vira omega 3 nista primerna za vegetarijance in vegane ali osebe alergične na ribe.
Čeprav je prav ribje olje najbolj znan vir omega 3, so prvoten vir DHA in EPA v resnici planktoni. Morska mikroalga Schizochytrium sp. lahko naravno proizvede velike količine DHA maščobnih kislin in manjšo količino EPA.
Pomembno je, da za proizvodnjo olja iz mikroalg le-teh ne odstranjujemo iz morja, temveč se gojijo v posebnih zaprtih posodah, bio fermentorjih, brez vsakega stika z okoljem. Tako je proizvodnja omega 3 maščobnih kislin trajnostna in prijazna do morskega življa, saj ne vpliva na okolje in vire v morskem ekosistemu. S pridobivanjem DHA in EPA iz gojenih mikroalg ne vplivamo na zaloge rib in rakcev, posledično tudi ne na prehranjevalno verigo v morju. S kontroliranim gojenjem mikroalg se zagotovi tudi nadzor nad prekomernim kopičenjem joda, kar pri algah v naravnem okolju ni možno.


 

Izdelek primeren za vse: Vege omega 3

Nov izdelek Nutrilab Vege Omega 3 vsebuje standardizirano olje iz mikroalg Schizochytrium sp. V vsaki kapsuli izdelka je 250 mg DHA in 3 mg EPA. Izdelek je primeren za vegetarijance, vegane in osebe z alergijo na ribe.

Embalaža Nutrilab – trajnostno naravnana

V Nutrilabu smo se pred leti odločili, da s spremembo zasnove embalaže naših prehranskih dopolnil, prispevamo k boljšem okolju in zmanjšanju količine odpadkov. Naša prehranska dopolnila so pakirana v stekleno embalažo, zaprto s PE-HD pokrovčki, vstavljeno v kartonske škatlice – vse dele naše embalaže je možno reciklirati, tako se vse odpadne snovi naših izdelkov ponovno uporabi za nove izdelke. Na ta način zmanjšamo količino odpadkov in sočasno tudi potrebo po izkoriščanju vedno novih naravnih virov. Seveda pa so pri tem prizadevanju neprecenljiv člen zavzete uporabnice in uporabniki, ki po uporabi izdelka odpadno embalažo vestno ločujejo in tako zagotovijo njeno ponovno uporabo.