Deli in natisni

color #000000
color #000000

Manj odpadkov – manj plastike

Dobre navade lahko postanejo del vsakdanjega življenja vsakega posameznika. Začnete lahko z izdelki za vsakodnevno nego – pozorni bodite na značilnosti embalaže in sestavin, uporabljenih v proizvodnem procesu. Večkrat se vprašajte, kako izdelek, ki ga uporabljate vsak dan, vpliva na okolje – ali je v skladu z vašimi ekološkimi načeli?

Lesene zobne ščetke

Lesena zobna ščetka je alternativa plastični ščetki, po kateri lahko posežete, če želite živeti bolj okolju prijazno življenje. Ustna higiena je področje, kjer proizvajamo ogromno odpadkov. V ZDA letno zavržejo kar milijardo zobnih ščetk. Samo predstavljamo si lahko, kakšna je ta številka na svetovni ravni – verjetno ogromna.
Najbolj razširjena alternativa običajnim zobnim ščetkam so trenutno zobne ščetke z lesenim držalom.
Zobne ščetke so po navadi izdelane iz plastike, držalo je za lažji oprijem oblečeno v gumo, ščetine so iz najlona, embalaža pa je skoraj vedno plastična. Odvržene zobne ščetke skupaj z embalažo bodo v najboljšem primeru večnost preživele na odlagališčih, v najslabšem pa bodo končale v oceanih, kjer jih bodo pojedle živali, ali pa jih bodo sežgali in bodo v zrak spuščale strupene pline.Skrajni čas je, da začnemo iskati in vlagati v okolju bolj prijazne alternative.


 

Uporaba menstrualnih skodelic 

Na svetovni ravni pridobivajo na popularnosti menstrualne skodelice (tako kot kovinske britvice in druge ekološke alternative). Z uporabo menstrualnih skodelic namesto vložkov in tamponov se izognemo veliki količini odpadkov ter hkrati privarčujemo denar.

Kako varčevati z vodo 

Voda je ena od najbolj dragocenih naravnih dobrin našega planeta, zato moramo biti pri njeni porabi kar se da varčni. Predstavljamo vam nekaj možnosti, ki jih lahko izkoristite že danes:

  • Stranišče je največji porabnik vode v gospodinjstvu, zato dosledno uporabljajte gumb na kotličku ali vgradite zaporo za vodo; če imate možnost, nad WC namesto standardnih 9-litrskih splakovalnikov vgradite varčnega, ki omogoča splakovanje s 3 ali 6 litri vode – tako boste znatno privarčevali pri porabljeni vodi.
  • Namesto da se kopate, se raje samo oprhajte in tako privarčujte polovično količino vode; pri prhanju namreč v povprečju porabimo kar 25 litrov vode manj kot pri kopeli.
  • Ko med prhanjem nanašate milo, zaprite pipo;
  • Pri umivanju zob ne splakujte ščetke pod pipo, temveč uporabite kozarec;
  • Pralni in pomivalni stroj zaženite šele, ko sta čisto polna;
  • Pri kuhanju v lonec natočite le toliko vode, da prekrije zelenjavo.

Varčujete pa lahko ne le z manjšo porabo vodo, temveč tudi njeno večkratno uporabo. Da bi vodo uporabili kar dvakrat? Zakaj pa ne! Vode iz napol praznih kozarcev, ki so jih na mizi pustili gostje, ne zlijte v umivalnik, temveč z njo zalijte zelišča na balkonu. Prav tako ohranite vodo, v kateri ste kuhali zelenjavo, in jo raje uporabite za osnovo za juho in omake, za predhodno spiranje mastnih ponev ali pa jo ohladite in z njo zalijte sobne rastline. Slednje še posebej deluje z vodo, v kateri so se kuhala jajca, saj vsebuje veliko kalcija in je naravno gnojilo za rastline.

Kako smiselno varčevati s plastiko

1. Izogibati se moramo nepotrebni zunanji embalaži
Mesnine in sir raje vzemimo pri pultu, ne iz hladilnika. V nekatere trgovine lahko stranke prinesejo svojo embalažo, namesto da trgovci živila zavijajo v papir in folijo.
2. Slamice iz papirja
Tudi plastične slamice so zgolj nepotrebni odpadki, ki končajo v morjih. Zanje boste našli okolju prijaznejše alternative, kot so papirnate, steklene in jeklene slamice.
3. Namesto kapsule kavni filter
Konvencionalne kapsule za kavo proizvajajo ogromno količino smeti. Kavne kapsule iz aluminija so vsako leto vzrok za tisoče ton odpadkov, poleg tega se pri proizvodnji aluminija porabi zelo veliko energije. Prijaznejša alternativa takšnim kapsulam so zato biološko razgradljivi kavni filtri.