Deli in natisni

color #000000
color #000000

Narastek iz polente in nektarin


 

Sestavine za 4 osebe; za narastek:

  • 150 g dmBio koruznega zdroba
  • 400 ml dmBio kokosovega mleka iz pločevinke
  • 200 ml vode
  • 2 žlici riževega sirupa
  • 4 nektarine
  • 1 žlica trsnega sladkorja
  • 2 žlici dmBio kokosovega olja
  • 2 jušni žlici koruznega škroba
  • dmBio vinski kamen ali brezglutenski pecilni prašek
  • dmBio mleta burbonska vanilja
  • 1 kavna žlička dmBio limoninega soka
  • dmBio limonina lupinica
  • ščepec soli
  • 1 žlica kokosovega jogurta

PRIPRAVA:

  1. Na kokosovem olju popražimo na koščke narezano nektarino z dodanim sladkorjem.
  2. Pripravimo polento. V posodo damo kokosovo mleko, vodo, ščepec soli in sladkor ter zavremo, dodamo polento in premešamo. Takoj odstavimo. V polento dodamo pražene nektarine, burbonsko vaniljo, limonino lupinico, koruzni škrob, sladkor po želji, vinski kamen (ali pecilni prašek) in sok limone. Dobro premešamo in predenemo v pekač (npr. 10 cm × 20 cm).
  3. Čez polento položimo svežo na lunice narezano nektarino, posladkamo in damo v pečico.
  4. Pol ure pečemo na 180 °C, nato pa temperaturo za 15 minut povišamo na 200 °C, da nektarine lepo karamelizirajo. Ko je narastek pečen, pustimo, da se ohladi. Dober je tudi topel, vendar v poletnih dneh se zelo prileže kot ohlajena sladica ali kot sladka večerja.
  5. Narastek ohladimo in ga postrežemo z žličko osvežilnega kokosovega jogurta in ga po želji dodatno sladkamo z riževim sirupom.

Dober tek!