Deli in natisni

color #000000
color #000000

5.12.2017

Iščete idejo za praznično večerjo?

Ste vedeli, da so žlikrofi, ki so najbolj znani v Idriji, prva slovenska jed, ki je bila zaščitena na ravni Evropske unije z nazivom »zajamčena tradicionalna posebnost«? Mi smo žlikrofe s chefom Matejem pripravili na dm Food Festivalu v Salzburgu in so bili naravnost odlični.


 


 

🍫ČOKOLADNI ŽLIKROFI

Testo :
✔10 dag bele moke TIP 500 dmBio
✔3 dag kakava v prahu dmBio
✔sol
✔1 jajce
✔1 žlica olja dmBIo
✔ voda ali mleko po potrebi, da testo postane mehko

Nadev:
✔5 dag temne čokolade dmBio
✔ 15 g glukoze
✔0.5 dl sladke smetane
✔ pomaranča

Moko presejemo skupaj s kakavom, mu dodamo jajca, sol, olje in vodo ali mleko po potrebi. Testo gnetemo toliko časa, da postane gladko in brez zračnih mehurčkov. Za nekaj časa ga pokrijemo s PVC folijo in ga pustimo počivati približno 2 uri.

V tem času si pripravimo nadev za žlikrofe. Glukozo in sladko smetano segrejemo in prelijemo čez čokolado. Ko se zmes ohladi dodamo na manjše kose narezane fileje pomaranče.

Na delovni površini tanko razvaljamo testo, odrežemo spodnji rob, da zravnamo testo in nanj nabrizgamo čokoladne kupčke (kroglice). Nato od leve proti desni zavijemo kupčke ali kroglice v testo. S prsti stisnemo zrak iz zvitka in nato s koleščkom odrežemo zvitek od razvaljanega testa. Žlikrofe razrežemo in jih obrnemo, stisnemo robove, da dobimo ušesca, nato pa vdolbinico, ki žlikrofu da značilno obliko klobuka. Žlikrofe zlagamo na pomokano desko ali pladenj.
Kuhamo jih v veliki količini slanega kropa, dokler ne priplavajo na površje in ponovno prevrejo. Pri kuhanju moramo biti previdni, da nam voda preveč ne vre, saj nam lahko žlikrofi v tem primeru razpadejo. 


🍲ČOKOLADNI ŽLIKROFI V BUČNI KREMNI JUHI
 

Količina 4 osebe
✔ 3 dag masla
✔2 dag oljčnega olja dmBio
✔50 dag muškatne buče
✔15 dag šalotke
✔1,25l jušne osnove dmBio
✔ 1 dl sladke smetane
✔muškatni orešček
✔ sol
✔poper
✔2 stebla limonine trave
✔ 1 žlička domačega bučnega olja
✔krebuljica
 

Na maščobi prepražimo na drobno narezano šalotko, dodamo na kocke narezano bučo in malo prepražimo. Zalijemo z jušno osnovo, dodamo limonino travo, muškatni orešček, sol in poper. Juho kuhamo približno 30minut, ko je kuhana iz nje poberemo limonino travo in jo s paličnim mešalnikom zmiksamo do gladkega. Juho precedimo skozi cedilo in ji dodamo sladko smetano.

V krožnik nalijemo juho, vanjo damo žlikrofe, pokapamo z bučnim oljem in okrasimo s krebuljico.


 

Preizkusite se v njihovi pripravi tudi vi in objavite fotografijo na vašem Instagram profilu z oznako @dm_Slovenija in #dmbiozlikrof.  


 

  

Naloži

Splošni pogoji nagradne igre dmBio

PDF, 71KB