Deli in natisni

color #000000
color #000000

11.3.2017

Alergični na mleko?

Še pred nekaj časa je njihova alergija predstavljala velik problem, saj so se morali odpovedati ogromno živilom ali pa za njih odšteti veliko več denarja kot za običajne mlečne izdelke. K sreči danes lahko izbirajo med številnimi rastlinskimi napitki, ki so tudi cenovno veliko bolj dostopni kot nekoč. Poleg najbolj znanega sojinega napitka so na voljo še rižev, pirin, ovsen in mandljev napitek.
Evropska zakonodaja o živilih mleko opredeljuje kot živilo, ki ga pridobivamo z molžo sesalcev, zato je na embalaži „nadomestkov“ mleka napisano „Drink“ oz. napitek. Ti rastlinski napitki se poleg izvora od običajnega mleka seveda razlikujejo tudi po okusu. Pirin napitek odlikuje oreščkom podobna aroma, medtem ko vas sojin napitek preseneti s svojo karamelno noto.
Rastlinski napitki ne vsebujejo laktoze, mlečnih beljakovin in holesterola, sojin, mandljev in rižev napitek pa poleg tega ne vsebujejo niti glutena, zato so odlična zamenjava običajnega mleka za vse tiste, ki ne prenesejo laktoze in za ljudi s celiakijo, ki ne prenesejo glutena.
 


Postopek pridelave

Vse rastlinske napitke izdelujejo na zelo podoben način. Za primer vzemimo sojo. Zrna soje najprej olupijo in jih zmehčajo v vroči vodi. Zrnom dodajo svežo vodo in jih zmeljejo v fino kašo, ki jo centrifugirajo, da ločijo tekočino od goste snovi. Tako dobijo močno koncentrirano osnovo za sojin napitek. Ker je priprava te osnove ključnega pomena za kvaliteto sojinega napitka, ima vsak proizvajalec svoj lasten recept in postopke, ki jih skrbno varuje. Pridobljeno močno koncentrirano osnovo razredčijo z vodo in izboljšajo z različnimi dodatki, kot npr. z vanilijevim ekstraktom ali čokolado, ter na koncu napitek še pasterizirajo.

 


 

Iz rastlinskih napitkov lahko izdelajo tudi jogurte, deserte, namaze, maščobo za peko in smetano. Pri izdelavi jogurtov uporabljajo enake kulture bakterij kot za izdelavo jogurtov iz mleka, poleg tega pa kupci ne bodo prikrajšani niti pri možnosti izbire, saj so tako kot običajni jogurti iz mleka tudi jogurti iz rastlinskih napitkov na voljo v različnih okusih.
Vsestranska uporabnost
Rastlinski napitek lahko ponudite kot samostojen topel ali hladen napitek, ga zmešate s pasiranim sadjem ali kakavom. Je odličen dodatek kosmičem in kavi, iz njega pa lahko pripravite tudi odlične jedi in sladice.