Deli in natisni

color #000000
color #000000

19.5.2017

Rekreacija s pasjim prijateljem


Marsikdo ob preživljanju časa zunaj ob tem pomisli na to, kako lepo bi bilo imeti ob sebi še svojega pasjega prijatelja, da bi skupaj uživala in se zabavala. V nadaljevanju si preberite par nasvetov, kakšna rekreacija je za psa dobra in kakšni se raje izognite.

🐾 S psom ni priporočljivo teči pred njegovim prvim letom starosti, saj se okostje in sklepi psa še razvijajo.

🐾 Priporočamo posebne oprsnice, ki so prilagojene za tek s psom, saj ima pes na tak način več svobode in se lažje giba.

🐾 Določene pasme niso najbolj primerne za tek npr., manjše pasme ki imajo kratek gobček (francoski bulldog, pekinezer) ali pa psi, ki so težki in se hitro utrudijo npr. bernardinec. Seveda je pomembno, da pred gibanjem s psom poznate njegovo zdravstveno stanje.


 


🐾 Pred rekreacijo in po njej psa ne hranimo vsaj še eno uro. Tudi vodo naj kuža pije, ko se malo umiri. 

🐾 Izogibajmo se vročini. Pričnimo s tekom zjutraj ali pa proti večeru, ko temperature še niso tako visoke.

🐾 Najboljša podlaga za tek oziroma rekreacijo naj bi bila gozdna. Če s psom tečete tudi po asfaltu morate biti previdni, da si pes preveč ne odrgne blazinic, zato jih redno pregledujte. Pazite tudi na zaščito pred klopi.

🐾 V kolikor bi radi psa vzeli na pot s kolesom, je za manjše pse bolje, da jih imate v košari. Večji psi z dosti kondicije lahko tečejo zraven vas, vendar pazite, da ima pes dovolj dolg povodec in da je vaš tempo zmeren (prilagodite ga pasjemu). Pazite seveda na varnost obeh.

🐾 Vsak pes bo vesel metanja frizbija ali žoge in teka za svojo ljubo igračo. Le-to lahko psu mečete z mesta ali pa se tudi sami gibate okoli. Pomembno je, da najdete dovolj veliko površino in da pazite na mimoidoče.

Ne glede na vašo kondicijo pa bo prav vsak pes vesel vaše družbe, tudi če ga boste vzeli le s seboj na kavo ali kratek sprehod. Pomembno je, da ima vaš pasji prijatelj vedno na voljo vodo in ob vročih dneh tudi senco. 

Za več informacij o rekreaciji s psi si preberite članek na spletni strani revije active beauty.