Deli in natisni

color #000000
color #000000

24.10.2019

B12 – za normalno delovanje možganov

B12 je nepogrešljiv za normalno delovanje možganov in živčevja, kot tudi za tvorjenje krvi.


 

Telo potrebuje 13 vitaminov, da bi človek ostal zdrav. Vitamini nam omogočajo, da črpa telo energijo iz zaužite hrane, se znebi strupov in se bori proti okužbam. Telo jih ne more proizvajati samo, zato jih moramo dodajati z uživanjem ustrezne hrane. Nekatere vitamine lahko dobi telo s hrano (tiste ki so topni v maščobah) tiste ki so topni v vodi, pa moramo zaužiti vsak dan -B12.
 

Motnja pomanjkanja vitamina B12 je zelo razširjena, v telesu povzroči precej škode, zanimivo je, kako pogosto jo zdravniki spregledajo. Najnovejše raziskave kažejo, da ima več kot 40% ljudi pomanjkanje vitamina B12. Pomanjkanje se kaže celo pri dojenčkih, otrocih, najstnikih in seveda pri srednji in starejši generaciji. Če nam uspe to pomanjkanje ugotoviti v zgodnji fazi, te težave zlahka odpravimo in se popolnoma pozdravimo.


 

B12 se nahaja v mesu in živalskih izdelkih. Ampak tudi če jeste meso, ga telo zelo težko uporabi, ker mora, da bi prišel iz ust v kri po izjemno zapleteni poti, njegova presnova pa je zelo zapletena. Njegovo absorpcijo motijo tudi zdravila.
90% pacientov, ki jemlje antidepresive, ima pomanjkanje B12. Zdravniki ne pomislijo, da bi lahko motnja pomanjkanja B12 vplivala na depresijo.

Kot zanimivost naj povemo, da uživajmo kvaliteten B12 predno gremo na operativne posege ali zobozdravstvene posege, saj tam za narkozo uporabljajo smejalni plin- dušikov oksid kot anestetik, ki onemogoči delovanje B12, zato ga moramo takrat nujno dodajati v večji količini. Če imate že tako ali tako pomanjkanje, vam ta dušikov oksid lahko pusti hude posledice.

B12 pripomore tudi k blaženju utrujenosti in izčrpanosti, k normalnemu delovanju imunskega sistema, ter k normalnemu metabolizmu, ki oskrbuje telo z energijo.