Deli in natisni

color #000000
color #000000

11.9.2019

Magnezij, vsakodneven spremljevalec športnikov

Pri hitrem tempu življenja, neuravnoteženi prehrani in intenzivnih športnih dejavnostih moramo paziti, da zaužijemo primerno količino magnezija. Prehranska dopolnila z magnezijem so tako pogost spremljevalec športnikov, prostor pa bi lahko našla na policah vseh, ki imate hiter tempo življenja. 

Uravnotežena oskrba z magnezijem je pomembna za vzdrževanje mišičnih funkcij. Magnezij je namreč pomemben pri ravnotežju elektrolitov v telesu, prav tako pa prispeva k sproščanju energije pri presnovi v mišičnih celicah. Zmanjšuje utrujenost in izčrpanost, prispeva k ravnotežju elektrolitov, delovanju živčnega sistema, k normalnemu psihološkemu delovanju in normalnemu delovanju mišic. Polovica magnezija v našem telesu se nahaja v kosteh, polovica pa v mehkih tkivih.
 


Raziskave kažejo, da se vsebnost minerala v hrani zmanjšuje, hkrati pa primanjkljaj minerala v telesu povezujejo tudi z nekaterimi kroničnimi boleznimi. S hrano magnezij zaužijemo predvsem s polnozrnatimi žitaricami, oreščki in zeleno zelenjavo. Pri pomanjkanju se spremeni metabolizem kalcija, natrija in kalija. Pojavijo se živčno-mišične motnje, znižan krvni pritisk ter mišična šibkost.
 


Življenjske navade (enolična prehrana, pitje alkohola), zmanjšana količina magnezija v hrani in tudi nekatera zdravila (npr. diuretiki) lahko povzročijo zmanjšano količino magnezija v telesu in tako večjo potrebo po vnosu magnezija v obliki prehranskih dopolnil. Priporočen dnevni vnos magnezija znaša 375 mg.
 


Prehranska dopolnila Abtei z magnezijem vam lahko pomagajo pri nadomeščanju magnezija, ki ga ne zaužijemo s hrano. Abtei Magnezij 400, prehransko dopolnilo, vsebuje 400 mg magnezija in prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.