Deli in natisni

color #000000
color #000000

3.4.2019

Kopriva – več kot le nadležen plevel

Kopriva velja za eno izmed najstarejših zdravilnih rastlin na svetu. Vsakdo, ki se je kdaj od blizu srečal s koprivami, se verjetno spomni bolečine in pekočega občutka. Veliko ljudi jih napada z motiko, lopato ali kemikalijami, saj ne vedo, kako koristne so v resnici.


 

Koprive – polne vitaminov in mineralov
 

Zelišče vsebuje veliko mineralov, hranil, mikroelementov, kalija ter vitaminov A in C. Kako bi se torej lahko bolje spopadli s spomladansko utrujenostjo kakor s tako bogato rastlino? V tabeli smo primerjali sestavine koprive in solate:

Sestavine 

100 g kopriv 

100 g zelene solate 

Vitamin C

333 mg

13 mg

Vitamin A

0,74 mg

0,13 mg

Železo

7,8 mg

1,1 mg

Magnezij

71 mg

11 mg

Kalij

410 mg

224 mg

Koprive ne denejo dobro le ljudem, temveč so zaradi zmožnosti »razstrupljanja« odlične tudi za onesnažena tla. Uravnavajo namreč vsebnost železa v tleh in tako pozitivno vplivajo na vse druge v bližini rastoče rastline. Kopriva tvori dušik in večinoma sledi človeški kulturi. Dobro uspeva na obdelanih tleh, v neokrnjeni naravi pa jo boste našli le redko.


Najboljši čas za nabiranje kopriv


Najbolje je, da se na lov za njimi odpravite med marcem in avgustom, saj so takrat še posebej sveže in sočne. Svetujemo vam, da pri nabiranju vedno nosite rokavice - a bodite brez skrbi: ko so listi enkrat obdelani, ne pečejo več in jih lahko brez pomisleka užijete.
 

Nasvet za uporabo kopriv: uporabljajte mlade in pravkar odgnane liste.


Ideje, kako lahko uporabite to starodavno rastlino


Spomladanski koprivni čaj 

  • 1-2 čajni žlički svežih ali posušenih na drobno nasekljanih koprivinih listov
  • 2,5 dcl vrele vode

Liste koprive prelijte z vrelo vodo in vse skupaj pustite stati od 5 do 10 minut. Čaj precedite in ga popijte v majhnih požirkih.


 

dmBio koprivni čaj z limonsko travo: Zelnata rastlina kopriva uspeva skorajda povsod. Znana je po svojem intenzivnem, blago trpkem okusu. Njeni listi so izbrani po strogih kriterijih kakovosti. Limonska trava jim doda svež in rahlo saden okus


Kopriva kot zelenjavna priloga (za 4 porcije):- 1,5 kg koprivinih vršičkov

  • 50 g dimljene slanine
  • 1 srednje velika čebula
  • ščepec soli
  • ščepec popra
  • voda
  • malo moke
  • sladka smetana

Sveže nabrane vršičke kopriv operite in zblanširajte. Nato jih zmiksajte, jih dodajte v vodo, posolite in popoprajte. Kuhajte, dokler se ne zmehčajo. Na ponvi popražite slanino in čebulo ter ju zgostite z moko, nato pa vse skupaj dodajte zelenjavi in ​​zavrite. Dodajte sladko smetano in dober tek!.


 

Koprive v negi las 

Rastlina ni primerna le za uživanje, ampak se uporablja tudi za nego las. Veliko vitaminov, taninov, mineralnih soli in aminokislin, ki jih vsebujejo, namreč krepi lasišče in lase.


 

alverde šampon proti mastnim lasem z bio koprivo in z bio meliso: Kombinacija bio izvlečkov listov koprive in melise ter rastlinskega keratinskega kompleksa pomirja lasišče ter lasem podarja dolgotrajen občutek svežine in lahkotnosti. Šampon pomaga ohranjati naravno ravnovesje lasišča in upočasnjuje maščenje las. Formula z blagimi površinsko aktivnimi snovmi ter z atlantsko morsko soljo nežno, a temeljito očisti vaše lase in lasišče ter odstranjuje ostanke loja in delce umazanije.