Deli in natisni

color #000000
color #000000

9.1.2019

Kaj je LCHF?

LCHF je način prehranjevanja oz. dieta, ki temelji na malo ogljikovih hidratov in veliko maščobah. Okrajšava LCHF izvira iz angleških besed low-carb, high-fat, kar pomeni malo ogljikovih hidratov in veliko maščob. To dieto oz. način prehranjevanja poimenujemo tudi keto/ketonska dieta.
 


 

V prehrani to pomeni strogo reduciran vnos živil, bogatih s sladkorjem in škrobom, kot so kruh, testenine, žitarice, krompir, riž in podobno, medtem ko se hkrati priporoča prava izvorna hrana, ki jo sestavljajo riba, meso, jajca, raznovrstne vrtnine in naravne maščobe.
Mlečni izdelki ter orehi, oreščki in sadje so pravtako del tega načina prehrane, poudarek pa je na narvanih živilih organske pridelave.
Z omejevanjem vnosa ogljikovih hidratov vzdržujemo stabilen sladkor v krvi.
Prednost LCHF diete je ta, da lahko uživamo hrano v neomejenih količinah, v kolikor iz jedilnika izključimo ogljikove hidrate in povečamo količino zaužitih maščob.Kljub veliko zaužite hrane, ki je bogata z maščobami pričenjajo izgorevati maščobe izgorevati, kar se kaže v izgubi odvečnih kilogramov.
 


 

Kako pride to tega? Ko iz prehrane izločite ogljikove hidrate – predvsem sladkor in škrob, se krvni sladkor stabilizira, raven inzulina in nasičenih maščob pa pade. To poveča izgorevanje maščob v telesu in izboljša naše počutje na boljše.
 

Avtor prispevka: Društvo LCHF Slovenija


 

Preberite: Katera živila lahko uživamo pri LCHF?