Deli in natisni

color #000000
color #000000

Ključ do brezskrbnega dopusta - načrtovanje in prilagajanje

Ljudje smo si različni, zato ima vsak izmed nas rad različne stvari. Tudi pri potovanjih ni nič drugače. Nekateri prisegajo na potovanja z avtodomom ali kampiranje pod milim nebom, spet drugi si brezskrbnega oddiha ne predstavljajo brez »all inclusive« ponudbe in animacijskega programa. Čeprav so šolske počitnice v zadnjih izdihljajih, pa prihaja jesensko in zimsko obdobje, ko se vse več ljudi odloča za daljša potovanja. Karibi, Maldivi, Bahami in Tajska so le nekatere od priljubljenih destinacij med Slovenci.


 

Tisti, ki se nanje odpravljajo prvič, se jim lahko zatakne že pri načrtovanju, še posebej, ko se na drug konec sveta podajo z otroci. Kaj spakirati v kovček, katere dokumente vzeti s seboj, kakšna je zdravstvena oskrba, katere turistične atrakcije obiskati? To je le nekaj vprašanj, na katera je odgovorila Ivjana Banić, ki se s partnerjem, hčerko in sinom vsako leto odpravi raziskovati kakšnega od karibskih otokov. »Včasih je veliko cenejše na drugem koncu sveta, kot pa doma ali pri sosedih, le vedeti moraš, kako in kaj,« meni Ivjana, ki je podala nekaj koristnih nasvetov za brezskrbno uživanje na daljših potovanjih.

1. DOLOČITE DESTINACIJO

Potovanje z dojenčkom ali malčkom ni enostavno, je pa lahko izredno lepo, če destinacijo že pred potovanjem prilagodite njegovim zmožnostim. Ne glede na to, ali potujete v lastni režiji, ali s turistično agencijo, je ključnega pomena, da preverite, koliko ur bo trajala vaša pot in koliko prestopanj z letali zahteva. Priporočljivo je, da že doma raziščete, katere turistične točke bi si radi ogledali, da ne tratite nepotrebnega časa, denarja in energije. Še bolje bo, če se informacije iz prve roke obrnete na kakšnega od znancev, ki je destinacijo že obiskal.

2. PRIPRAVA

Pred odhodom poskrbite za vse birokratske obveznosti in dokumente, ki jih zahteva država, v katero potujete. Če je možno, nakup letalskih kart, drugih vozovnic in zavarovanje za tujino uredite preko spleta ter si tako prihranimo neprijetno čakanje v dolgi vrsti na letališču. Če potujete z agencijo, imejte pri sebi vse dokumente in potrdila z njihove strani, prav tako si zapišite telefonsko številko najbližjega zdravstvenega doma ali bolnišnice na destinaciji. “Poglejte, katera najbolj ustreza evropskim standardom, fotokopirajte vse dokumente, predvsem otrokovo zdravstveno kartico in cepilno knjižico, ker so nekatere, sploh otoške, države na to občutljive.


 

3. PAKIRANJE

V kovček spakirajte oblačila, primerna vremenskim razmeram na destinaciji, najpomembnejše potrebščine vedno dajte na vrh kovčka, da bodo lažje dostopne. Sem spadajo tudi zdravila, tista najnujnejša pa naj mesto najdemo v ročni prtljagi, da so ves čas potovanja na dosegu roke. “V ročni prtljagi seveda ne smejo manjkati rezervna oblačila in negovalne potrebščine za otroke. “Priporočam izdelke babylove. Plenice zaradi svojega visokega roba omogočajo boljšo in dolgotrajnejšo vpojnost, na letalu so nepogrešljivi podloga za previjanje, vlažni robčki, mazilo za ritko ter tetra plenice. Prav tako ne pozabim na zdrave prigrizke, kjer prisegam na kašice babylove z različnimi okusi, tudi njihova embalaža je zelo enostavna za hranjenje na poti. Če uporabljate mlečno formulo, ne pozabite na vročo vodo v termovki. Na carini zaradi tega nikoli ne komplicirajo, mi imamo s seboj vedno 3 grelne stekleničke vrele vode, ki jo mešamo s hladno.”

4. KO PRISPETE NA CILJ

Za vami je dolga pot, zato po prihodu v hotel ali drugo obliko nastanitve, poskrbite za počitek vaših malčkov v mirnem okolju. “Včasih se zgodi, da se otrok zaradi utrujenosti, spremembe lokacije ali jet lega polula v posteljo, zato priporočam, da pred tem vzmetnico zaščitite z babylove podlogo, ki jo postavite pod rjuho. Tako na poti, kot na dopustu, vedno poskrbite za zadosten vnos vode, saj v tropskih razmerah do dehidracije pride v le nekaj trenutkih. “Seveda ne smemo pozabiti na higieno, zato so vlažni robčki in razkužilo za roke vedno v torbici.”