Deli in natisni

color #000000
color #000000

27.2.2018

Tedenski jedilnik Gurmančka Gala

Včasih pa se zgodi, da se ujamemo v krog pripravljanja enih in istih obrokov. A za pester in uravnotežen jedilnik ni potrebno porabiti ur in ur ždenja v kuhinji, dovolj je le malo domišljije in dobre volje.
 


 


V branje vam tako ponujam tedenski jedilnik, ki je primeren za malčke od dopolnjenega šestega meseca starosti naprej. Število obrokov in izbor sestavin prilagodite glede na to, koliko obrokov že imate uvedenih in katera živila je vaš malček že sprejel.
Vse recepte najdete na spletni strani Gurmančka Gala. 
 

PONEDELJEK
 


 

Ajdova kaša z jabolkom in brusnicami
Za 200g obroka potrebujete:
• 1 zvrhano čajno žlico dmBio suhih brusnic
• 1 jedilno žlico dmBio ajdove kaše
• 1 srednje veliko jabolko (150g)
• 250ml vode
• ščepec cimeta
 


 

V 250ml vode dodajte dmBio brusnice, olupljeno in narezano jabolko ter dmBio ajdovo kašo. Kuhajte 15 minut, nato vse sestavine pustite pokrite še 5 minut, da se kaša dodobra namoči. Če malček še ne sprejema koščkov, lahko kašico pretlačite ali na hitro spasirate s paličnim mešalnikom ravno toliko, da brusnice razpadejo. Dodajte še ščepec cimeta in postrezite.
 

TOREK
 



 

SREDA
 


 

Bananin kuskus z orehi
Za 150g obroka potrebujete:
• 1 čajna žlica mletih orehov
• 1 jedilno žlico dmBio kuskusa
• pol manjše banane
• 100ml dmBio riževega napitka 

V 100ml dmBio riževega napitka dodajte mlete orehe. Ko napitek zavre, mu dodajte jedilno žlico kuskusa in na kocke narezano banano. Kuhajte 2 minuti, nato pa pokrito pustite še 5 minut, da se kuskus dobro napoji in zmehča. Postrezite primerno ohlajeno.

ČETRTEK
 


 


PETEK
 


 

Hokaido juha s hrustljavimi koruznimi kockami
Za približno 750ml hokaido juhe potrebujete:
Za juho:
• 1 manjšo hokaido bučo
• 1 jedilno žlico olivnega olja
• 5dl vode
Za koruzne kocke:
• 2 jedilni žlici dmBio koruznega instant zdroba
• 180ml vode
• čajna žlička olivnega olja
• ščepec majarona
 

Hokaido bučo prepolovite in ji odstranite semena. Notranji del buče pokapajte z olivnim oljem in bučo 30 minut pecite v pečici na 200°C. Ko se pečena buča malo ohladi, ji z žlico odstranite meso, prilijte pol litra vode in gladko spasirajte s paličnim mešalnikom ter zavrite.
 


 


Za koruzne kocke, zavrite 180ml vode in ji med mešanjem počasi dodajajte polento. Med stalnim mešanjem kuhajte še tri minute. Polento vlijte v nizek kvadraten ali pravokoten pekač in počakajte, da se ohladi. Ohlajeno polento narežite na kocke (približno 1x1cm) in kocke na vročem olivnem olju popecite, da dobijo zlatorjavo skorjico.
Vročo hokaido juho vlijte v jušni krožnik, potresite z majaronom, dodajte pečene koruzne kocke in postrezite. Malčkom starejšim od 8 mesecev lahko dodate še žličko kisle smetane.
 


SOBOTA
 


 


Kokosov mlečni riž
Za 170g obroka potrebujete:
• 250ml dmBio riževega napitka
• 1 jedilno žlico dmBio kokosove moke
• 2 jedilni žlici dmBio okroglozrnatega riža
• 1 ščepec cimeta
 

DmBio riž in kokosovo moko kuhajte v riževem napitku 25-30 minut, odvisno od navodil na embalaži. Kuhan kokosov mlečni riž potresite s cimetom in postrezite primerno ohlajeno.
 

NEDELJA
 


 


Vanilijev puding s kakijem
Za 200g obroka potrebujete:
• 150ml vode
• 1 zvrhano jedilno žlico dmBio riževe moke
• pol čajne žličke dmBio burbonske vanilije
• 1 manjši kaki
 

Vodi dodajte dmBio vanilijo in ko zavre, ji med stalnim mešanjem dodajte riževo moko in kuhajte še 3 minute, da se puding zgosti. Kaki olupite in ga ukašite na steklenem strgalu ali s pomočjo paličnega mešalnika. Kakijevo sadno kašico dodajte vanilijevemu pudingu in postrezite.