Deli in natisni

color #000000
color #000000

10.3.2017

Kako bo ime najinemu otroku?

Izbiranje imena je povezano z našo podzavestjo in je precej povezano tudi z našim časom – osupljivo, kajne? 

Tradicija je out: Otrok dobi ime po starših. Če je to že zasedel njegov starejši sorojenec, je dobra izbira tudi ime krstnega botra oz. botre. V veliko pomoč pri izbiri je tudi koledar – kateri svetnik goduje na dan otrokovega rojstva? Vse to je že zdavnaj preživeto. Danes je izdanih že kar nekaj knjig z imeni, imena so vroča tema na marsikaterem forumu, bodoči starši pa navdih iščejo tudi v svetu filma in blišča.

Mednarodna imena: Krščanska tradicija izbiranja imena je počasi začela zamirati že v prvi polovici prejšnjega stoletja. Po padcu socializma in kasneje po osamosvojitvi se starši niso več tako pogosto odločali za tradicionalna slovenska imena (Ivan, France, Marija ipd.), začela pa so se uveljavljati mednarodna imena (Mark, Rene, Natalija, Lar(is)a ipd.), ki so se do danes tako integrirala v družbo, da sploh ne zvenijo več eksotično. 

Nova imena: Najpomembnejše trendovsko pravilo je distanca. Imen, ki so jih nosili naši prijatelji in sošolci, s katerimi smo se družili v otroštvu in mladosti, smo se naveličali. Imena Nika, Barbara, Katarina ali Nataša niso več tako priljubljena kot v 70-ih in 80-ih in se trenutno ne pojavljajo na vrhu lestvice imen, ki jih starši izberejo za svoje novorojence.  Novopečeni starši se raje odločijo za imena, ki niso pogosta, navdih za ime pa včasih dobijo tudi v preteklosti.

Zveneča imena so in: Lep zven imena in njegova usklajenost s priimkom štejeta za najpomembnejša kriterija pri izbiri. In kaj je lepo? Predvsem samoglasniki. Pri deklicah so v ospredju I, E in A, ki se izgovorijo v sprednjem delu ust, medtem ko sta O in U, ki se izgovorita v zadnjem delu ustne votline, bolj priljubljena med imeni za dečke. To »pravilo« se do danes ni spremenilo.


 

Tradicija - trend: Medtem ko se trendi in imena pri deklicah hitro spreminjajo, ta proces pri dečkih poteka počasneje. V preteklosti so namreč pri izbiri svojih naslednikov starši precej bolj dosledno upoštevali tradicijo družinskih oz. krstnih imen, ki se je na ta način prenesla na naslednjo generacijo. Ker deklice niso bile nosilke družinskega imena oz. tradicije, saj so ob poroki prevzele moževo, so jim lahko izbrali »lepo« ime in pri tem sledili takratnemu trendu. Tudi danes ni nič drugače – trendi poimenovanja deklic se še vedno menjajo precej hitreje kot pri dečkih. Kljub temu pa danes vse več staršev sledi trendu poimenovanja z modernim imenom – tako pri deklicah, kot tudi pri dečkih.

Individualizem še vedno priljubljen: Za vsakim kratkotrajnim trendom poimenovanja še vedno prevladuje tendenca po individualizmu. Imena, ki se znajdejo na prvih petih mestih najbolj priljubljenih imen, trenutno dobi največ 2 % otrok, medtem ko  je ta odstotek pred 20 leti lahko znašal kar 10 do 15 %. Kljub temu da nenavadno ime lahko večkrat povzroči zmedo, lahko na individualizem pogledamo s svetle plati. Možnosti, da bi imela Oja Mineja sošolko z enakim imenom, je precej majhna, zato med njima ne bo potrebno razlikovati, kot npr. »Oja Mineja v prvi vrsti« in »Oja Mineja v tretji vrsti«.

Nenapisana pravila: Po čem se lahko orientiramo, ko postane izbor imen večji in izginejo obvezni dejavniki pri izbiranju (t.j. družinska in verska tradicija)? Zakaj tako veliko staršev najde enako rešitev? Glede na podatke statističnega urada so bila v letu 2015 najbolj pogosto izbrana dekliška imena Ema, Eva, Zala, Sara, Lara, Nika, Julija, Ana, Lana, Mia, za dečke pa so bila najbolj priljubljena imena Luka, Filip, Nik, Mark, Žan, Jakob, Jaka, Žiga, David, Anže. Tako kot pri modnih in glasbenih smernicah, tudi pri izbiri imen veljajo določeni trendi, ki vplivajo na izbiro imena, čeprav sami mislimo, da smo ga izbrali zgolj in samo po našem okusu.