Deli in natisni

color #000000
color #000000

2.3.2017

Nega kože med nosečnostjo

Za sijoč videz poskrbi tudi povečana koncentracija hormona estrogena, ki zgladi in napne kožo ter poskrbi za njen lep ten. Nekaterim ženskam se med nosečnostjo njihov tip kože celo popolnoma spremeni.

 

 

 

Spremembe
Hormonske spremembe v telesu lahko vplivajo tudi na vašo kožo: normalna koža postane suha in razpokana. Poleg izdatne nege kože vsak dan spijte dovolj tekočine – strokovnjaki priporočajo, da v času nosečnosti na dan spijete vsaj 2,5 l vode. Ženskam, ki imajo težave z aknami, se lahko med nosečnostjo pojavi še več mozoljev in ogrcev, kar je posledica hormona progesterona, ki poveča delovanje lojnic. Če imate med nosečnostjo težave z nečisto kožo, nego prilagodite in kupite negovalne izdelke, ki bodo ustrezale trenutnim potrebam vaše kože. Pred nakupom preberite seznam sestavin – izdelkom, ki vsebujejo sadne kisline, vitamin A in salicilno kislino, se izognite. Po nosečnosti se bo koža kmalu povrnila v prvotno stanje in ponovno boste lahko uporabljali svoje prejšnje negovalne izdelke.

 

Močnejša pigmentacija
V času nosečnosti vaše telo proizvaja več melanina, zato boste morda že na začetku svoje nosečnosti ugotovili, da je vaša koža ponekod bolj temna (npr. prsne bradavice, področje genitalij). V drugi tretjini se lahko pojavi tudi temna črta oz. t. i. Linea nigra, ki poteka od popka do sramne kosti, na obrazu ali drugih delih telesa pa lahko nastanejo pigmentni madeži. Te spremembe so praviloma neškodljive in po porodu popolnoma izginejo. Kljub temu bodite pozorni na spremembe in obiščite zdravnika, če opazite, da materina znamenja spremenijo obliko, velikost ali barvo oz. pride do vnetja.

 

Raztezanje kože
Trebuh raste, raste in raste. Med nosečnostjo je koža trebuha še posebno obremenjena, saj se močno raztegne. Do poroda je namreč povprečen obseg trebuha približno 100 cm, zato koži posvetite posebno pozornost. Redna masaža z oljem za telo na naravni osnovi bo poskrbela, da bo vaša koža mehka in prožna, poleg tega pa lahko z njo preprečite tudi nastanek strij.

 

Srbečica
Tudi vas med nosečnostjo srbi koža? Veliko žensk se pritožuje nad srbečico kože na trebuhu in stegnih, kar pa je popolnoma običajno in neškodljivo, čeprav vam lahko krade spanec. Srbečico ublažite z blagimi vlažilnimi losjoni za telo ter uporabljajte blage gele za tuširanje brez mila, da kože še dodatno ne razdražite. K boljšemu počutju pripomorejo tudi zračna oblačila. Če bo srbečica še posebej močna in je v bližini vašega doma bazen, se odpravite plavat. To ne bo koristilo samo vašemu hrbtu, voda bo ublažila tudi srbečico. Po plavanju se ne pozabite ponovno namazati s kremo, maslom ali losjonom za telo.