Deli in natisni

color #000000
color #000000

20.3.2019

V veselem pričakovanju?

Prvi sum lahko potrdi test nosečnosti. Kaj pa zdaj? Odgovarjamo na pet najpogostejših vprašanj.


 

Za nakup testa nosečnosti se odločimo iz različnih razlogov – zaradi zaostanka menstruacije, jutranje slabosti ali nezaščitenega spolnega odnosa. Da bi že pri prvem testu lahko dobili kar se da jasen rezultat, je treba upoštevati nekaj stvari.

Na kaj reagira test nosečnosti?

Po oploditvi telo začne proizvajati nosečniški hormon hCG oz. humani horionski gonadotropin. Test nosečnosti nanj reagira in lahko hitro poda informacijo. Zahvaljujoč vrednosti hormona, ki v času nosečnosti naraste, lahko nekateri testi prikažejo tudi, v katerem tednu ste.

Digitalni ali test nosečnosti z indikatorjem?

Digitalni testi nosečnosti so pravzaprav le bolj udobna alternativa klasičnemu testu z indikatorjem. Njihova prednost je, da je rezultat prikazan na zaslonu, včasih tudi z besedami, nekateri pa celo odštevajo minute do rezultata. Na testu z indikatorjem sta dve kontrolni liniji, ki navadno označujeta, ali je test deloval in ali ste noseči ali ne.


 

Od kdaj naprej lahko naredim test?

Test za zgodnje ugotavljanje nosečnosti lahko nosečnost prepozna že 8. dan po oploditvi oz. pet dni pred ovulacijo, ne šele po zaostanku menstruacije. Primeren je predvsem za ženske, ki načrtujejo nosečnost, saj jim skrajša čas negotovosti.

Kako najbolje uporabiti test nosečnosti?

Test nosečnosti oz. za to mišljena okence ali trakec nekaj sekund držite neposredno pod curkom urina, lahko pa urinirate v čist kozarček in test pomočite vanj. Najbolje je, da test naredite takoj, ko vstanete, saj je takrat koncentracija hormona hCG najvišja. Glede na to, kakšen test uporabite, imate lahko rezultat v rokah že v nekaj minutah.

Kako zanesljiv je rezultat?

Pri pravilni uporabi so testi nosečnosti 99-odstotno natančni. Vendar pa je rezultat lahko napačen zaradi dejavnikov, kot so bolezen, zdravila in pretečen ali nepravilno shranjen test nosečnosti. Če po približno 10 minutah ni nobene črte ali simbola, je rezultat neveljaven, zato test ponovite čez nekaj dni. Če še vedno ne boste zanesljivo vedeli, je najbolje, da se obrnete na zdravnika.
Opomba: Ker so vsi testi nosečnosti podobni, vendar ne povsem enaki, pred uporabo natančno preberite navodila za uporabo.