Deli in natisni

color #000000
color #000000

29.8.2018

Pripomočki za uvajanje goste hrane

Ko gre za prvega otroka, se lahko znajdemo pred dilemo, kako uvajati gosto hrano in predvsem, kaj potrebujemo za to. Danes je splet tisti, kamor se obrnemo pri iskanju informacij. A največkrat so podane informacije usmerjene k cilju, da bralca spremenijo v kupca.


 

Zato je današnji članek namenjen temu, da z vami delim svojo izkušnjo o tem, kaj sem dejansko potrebovala za uvajanje goste hrane pri Gurmančku Galu.

Ker sedaj vem:
• da je namen uvajanja goste hrane otroka počasi vključiti v družinsko prehrano,
• da to najlažje naredimo tako, da mu pripravljamo isto hrano kot ostalim članom družine (prilagojeno otrokovi starosti),
• da za to ne potrebujemo gore raznoraznih pripomočkov ter
• da je uvajanje goste hrane lahko enostavno in poceni.

Pripomočki, ki jih boste potrebovali, so:

1. Kakovosten in dovolj velik slinček. Priporočam slinček z rokavi, ki se ga na hrbtu zapne in ki ima spodnjo plast iz nepremočljivega blaga. Slinčke z rokavi v različnih barvah najdete tudi v prodajalnah dm. Na potepe pa lahko vzamete Babylove slinčke za enkratno uporabo, ki tudi na poti poskrbijo za zaščito malčkovih oblačil. Poleg tega pa jih lahko malčki uporabljajo pri ustvarjanju z barvami, glino, ipd. 


 

2. Žlička. Če goste hrane ne boste uvajali po metodi Baby-led Weaning, torej po koščkih, potrebujete navadno, kovinsko čajno žličko. Mogoče tisto s podaljšanim ročajem.
Kovinsko zato, ker otrok tako lažje prepozna, ali je hrana vroča ali hladna. Kovinska žlička se namreč prej navzame temperature hrane in tako otrok takoj začuti, če je le-ta prevroča. Poleg kovinskega pribora pa je zaradi naravnega materiala odličen tudi lesen pribor . Pribor iz bambusa ali kovine, ki je sestavljen iz vilice in žličke, je na voljo v vseh prodajalnah dm.

3. Krožnik. Za serviranje hrane bo zadostoval navaden keramičen desertni krožnik. Če boste otroka hranili vi, tako ali tako ni nevarnosti, da vam pade na tla. Če želite, da hrana ostane dlje časa topla, pa krožnik postavite na vrh manjšega lonca z vročo vodo.

4. Kozarček. Otroku ponujajte dovolj dodatne tekočine. Na začetku so najboljši manjši kozarčki v velikosti kozarčka za aperitiv. Lahko uporabite tudi pokrovček stekleničke. Kozarčki za učenje pitja so na voljo tudi na policah prodajaln dm, poleg kozarčkov pa lahko izbirate tudi med različnimi stekleničkami za učenje pitja - s trdim cucljem, slamico ipd.


 

5. Stolček za hranjenje. Ko bo otrok že samostojno sedel, boste potrebovali tudi
primeren stolček za hranjenje. Pravilna izbira stolčka za hranjenje omogoči, da otrok sedi vzravnano ter tako lažje nadzoruje hrano v ustih. Posledično je tudi možnost zadušitve manjša. Zato izberite stolček, ki bo otroku nudil vso potrebno podporo in ki ima naslonjalo za nogice.

6. Drugi kuhinjski pripomočki - nož za rezanje, deska in vilica, ki pa jo tako ali tako ima prav vsaka kuhinja.

7. Zaloga svežih, lokalnih, po možnosti domačih sestavinsadje, zelenjava, meso, žitarice.

To je vse, kar potrebujete za uvajanje goste hrane. Vse ostalo je v uporabi le nekaj mesecev, zato se rajši posvetite osnovam uvajanja goste hrane in pridobivanju znanj, o tem, kaj je zdravo uvajanje goste hrane. Z zaupanjem vase in v svojega otroka, je lahko ta mejnik v otrokovem življenju nekaj povsem spontanega in naravnega.


 

Naravne pa so tudi domače baby kašice, ki jih lahko na enostaven način pripravite doma, pravilno konzervirane pa v shrambi zdržijo najmanj eno leto.
Za 6-8 kozarčkov (200ml) domače vanilijeve kašice potrebujete:
• 2kg jabolk
• 1 čajna žlička dmBio vanilije
Jabolka narežite na krhlje. Če so domača, lupljenje ni potrebno. Narezana jabolka na cedilu ali v loncu z 1dl vode dušite do mehkega. Dodajte 1 čajno žličko dmBio vanilije in spasirajte s paličnim mešalnikom.
Napolnite vroče kozarčke in kašice konzervirajte. Kako, si preberite na blogu Gurmanček Gal.
Ko je kašica ohlajena, v kozarček preprosto vmešajte 2 jedilni žlici ekspandirane dmBio kvinoje in ponudite vašemu malčku.
Pa dober tek!