Deli in natisni

color #000000
color #000000

4.7.2018

Recite ne soli in sladkorju!

Odločitev za zdravo uvajanje goste hrane pomeni tudi, da v malčkove obroke v prvem letu ne dodajamo soli in sladkorja. Zato recite NE soli in sladkorju (vsaj) v prvem letu otrokovega življenja.


 

Zakaj?

Ker je to ključno obdobje, v katerem malčki razvijajo svoje prehranske navade in je zato izjemno pomembno, da otroke navadimo na osnovne okuse hrane. Poleg tega, da malčki spoznajo pristen okus mesa, sadja in zelenjave, pa z omejevanjem soli in sladkorja poskrbimo tudi za njihovo zdravje.

Čeprav je sol ena izmed osnovnih sestavin vsake kuhinje, pretiravanje s soljenjem povečuje tveganje za diabetes in srčno-žilne bolezni. Sol namreč vsebuje natrij in prevelik vnos slednjega krči krvne žile, povzroča zadrževanje vode v telesu, dviguje krvni tlak, slabša absorpcijo kalcija, povzroča nespečnost in utrujenost. S prevelikim vnosom soli pa ne tvegamo le poškodb ledvic, ampak tudi povečamo tveganje za možganske okvare. A tu ne govorimo le o dodajanju soli v malčkove obroke, ampak tudi o prekomerni uporabi močno predelanih živil, ki že vsebujejo večjo količino soli. Zato je pomembno, da malčkom ponujamo sezonsko, lokalno (po možnosti domačo) hrano, ki jo pripravimo glede na njihovo starost in potrebe.


 

Včasih slišimo izgovore, da otrok nesoljene hrane noče jesti, ker je neokusna ali da bo s soljo dobil potrebni jod. A pravzaprav nič od tega ne drži.

Otrokovo sprejemanje goste hrane je odvisno predvsem od števila poskusov ponujanja določenega živila in našega odnosa do hrane, hkrati pa je treba upoštevati, da gre za novost v otrokovem življenju. Poleg tega je hrana lahko zelo okusna tudi brez dodajanja soli, če jo popestrimo z dodajanjem začimb in pravimi kombinacijami. Timijan, origano, majaron, rožmarin, bazilika, drobnjak, šetraj itd. so zelišča, ki odlično prispevajo k okusu in aromi jedi, luštrek pa je tisti, ki velja za »zeleno sol«.

Tudi v povezavi z jodom se je treba zavedati, da ga bo potreben delež otrok dobil že s pravo izbiro hrane. Večina živil namreč že v osnovi vsebuje naravno prisoten jod. Poleg tega pa pravo mero joda v prvem letu starosti zagotavlja tudi materino oziroma adaptirano mleko.

Poleg soli pa tudi prekomerna uporaba sladkorja v prehrani malčkov in odraslih lahko poveča tveganje za srčno-žilne bolezni, zobno gnilobo, diabetes, prekomerno telesno težo, težave s kožo ipd.

Sladkobo jedem lahko dodamo z uporabo suhega sadja, vanilije, cimeta in sadja. Sladkor je namreč naravno prisoten tudi v žitih, sadju in zelenjavi. Ker gre za naravno prisoten sladkor, pa se le-ta zaradi vsebnosti mineralov, vitaminov in vlaknin v živilih popolnoma drugače absorbira v telo in zato ne vpliva negativno na dvig krvnega sladkorja.

Če želite posladkati obroke, jedem dodajte ščep vanilije ali cimeta. V sladice vmešajte pretlačeno banano ali jabolko. Ko kuhate proseno, ajdovo kašo ali riž, tekočini ali mleku dodajte suhe rozine, suhe marelice, datlje, fige. Datlji na primer vsebujejo kar 80% sladkorja.
Uvajanje goste hrane je tako lahko priložnost, da celotna družina spozna in razišče, kako si jedi oplemenititi z dodajanjem različnih začimb in sestavin ter hkrati pozitivno vplivati na svoje zdravje.


 

Primer okusnega in sladkega obroka je rižev narastek z datlji, ki ga lahko pripravite za vso družino.
 

Za obrok štiričlanske družine potrebujete:
• 8 jedilnih žlic dmBio mlečnega riža
• 750 ml mleka
• 1 jedilna žlica masla
• 10 dmBio datljev
• 3 jajca
• 1 čajna žlica dmBio vanilije v prahu 

Riž dobro sperite pod vročo vodo. Mleku dodajte nasekljane datlje, vanilijo in ko zavre, še riž. Kuhajte dvajset minut, nato v kuhan riž vmešajte maslo ter počakajte, da se ohladi. Ohlajenemu rižu vmešajte stepen rumenjak. Beljak stepite v trd sneg in ga nato počasi vmešajte v riževo zmes.
V namaščen pekač vlijte maso za rižev narastek, jo enakomerno razporedite in v prej ogreti pečici na 180 °C pecite 20-25 minut oziroma toliko časa, da se narastek po vrhu zlatorumeno obarva. Postrezite primerno ohlajenega.
Pa dober tek!