Deli in natisni

color #000000
color #000000

30.1.2020

Na pomoč, rdeča ritka!

Koža nekaterih malčkov je še posebej občutljiva. Na žalost je tako tudi pri nas doma, zato smo še posebej vestni pri rednem previjanju in negi ritke.


 

Plenični izpuščaj se pojavlja pri več kot polovici dojenčkov v prvem letu življenja. Običajno se pojavi v obliki blage rdečice na mestih, kjer se plenička stika z dojenčkovo kožo. V težjih primerih pa lahko plenični izpuščaj povzroči mehurčke, pikice ali ranice. Če se izpuščaj okuži, bo okuženo območje temno rdeče barve in otečeno. Rdeči madeži se lahko razširijo tudi na tiste dele kože, ki niso v stiku s pleničko.

OSNOVNA NEGA

Dojenčka redno previjamo, ritko čistimo z vodo, kožo dobro posušimo na zraku, preden oblečemo novo pleničko. Po potrebi zamenjamo pleničko tudi ponoči in uporabimo dobro kremo, narejeno na osnovi cinkovega oksida. Ritka naj bo čim več na zraku! Če ima otroček še posebej občutljivo kožo, se izogibajte uporabi vlažnih robčkov in ritko raje očistite z navadno vodo ter pustite, da se ta naravno posuši.

KAKO UKREPATI, KO PRIDE DO TEŽAV? 

Včasih osnovna nega ne pomaga in se pojavi hujša oblika pleničnega izpuščaja. Odkrili smo, da nam pleničke, ki smo jih uporabljali ne odgovarjajo. Preizkusili smo kar nekaj različnih, nato pa smo našli najboljše plenice za naši mali ritki: babylove Active Plus. Poleg osnovne nege je pomagala krema Praška pasta, ki se jo kupi v lekarni. Če tudi ti nasveti ne bodo pomagali in če se izpuščaj pojavi ali še poslabša, se obvezno obrnite na pediatra, ki bo predpisal zdravljenje z ustreznim mazilom (kremo). Ni redkost, da se v primeru glivične okužbe lahko istočasno pojavi tudi soor, glivična okužba ustne votline, ki jo povzroči kandida. V tem primeru je potrebno obe okužbi zdraviti istočasno.


 

KDAJ OBISKATI PEDIATRA?

  • Če se plenični izpuščaj pojavi v prvih šestih tednih dojenčkovega življenja;
  • Če nastanejo mehurčki in/ali majhne ranice;
  • Če ima dojenček povišano telesno temperaturo;
  • Če dojenček izgublja težo in slabše je kot sicer;
  • Če se pojavijo otekline ali izpuščaji na predelu vnetja;
  • Če se izpuščaj razširi na druge dele kože (roke, lica ali glava);
  • Če se stanje ne izboljša po 7 dneh po pojavu pleničnega izpuščaja.


 

avtor: Hajdi Korošec Jazbinšek, mamica dveh fantkov, podjetnica z otroško trgovino Hajdi.si in bivša otroška pevka. Prepričana, da je tudi družinsko življenje lahko trendi in zabavno.