Deli in natisni

color #000000
color #000000

25.7.2019

Preventiva je ključnega pomena

dmTV je za vas tokrat pripravil posebno delavnico osvežitve znanja prve pomoči za dojenčke in otroke. Eva Vrevc, vodja projekta Za življenje!, ki ga izvajajo v okviru Društva študentov medicine Slovenije, je z nami delila najbolj nujna stanja pri dojenčkih in otrocih ter korake prve pomoči, s katerimi jim lahko olajšamo stisko in rešimo življenje. 

 

 

“Pri otrocih je ključnega pomena preventiva. Trudimo se, da storimo vse, kar je v naši moči, da preprečimo poškodbe z dolgotrajnimi posledicami, zaradi katerih se lahko naš malček znajde v stiski ali življenjski nevarnosti,” je bilo sporočilo Eve Vrevc.

Temeljni postopki oživljanja

Otroka položimo na trdo ravno podlago, glava je v nevtralnem položaju s pogledom navzgor. Pričnemo s 5 vpihi, s svojimi usti prekrijemo otrokova usta in nos ter poskusimo odpraviti dihalno zaporo. Če ni spremembe ali izboljšanja, začnemo z oživljanjem, ki sestoji iz 30 stisov (frekvenca 120 na minuto) in 2 nežnih vpihov v razmerju 30:2. Pri dojenčkih in otrocih uporabimo 2 ali 3 prste ene roke, točko na prsnici med prsnima bradavicama pritiskamo za ¼ prsnega koša globoko. “Bojazen, da bi kaj polomili, je odveč, saj kosti pri tej starosti še niso popolnoma zakostenele,” poudari Eva. Tovrstnim situacijam se lahko izognemo s preventivnimi ukrepi, zato poskrbimo, da malčkom stvari, ki bi jih lahko vtaknili v usta, niso na dosegu rok. Pospravimo jih v omare in predalnike, te pa zaščitimo s kotnimi varovali babylove.


 

Pazljivo tudi na soncu

Čeprav večina pri kuhanju poskrbi, da vroče posode in vrela voda niso na dosegu otrok, pa marsikdo pozabi, da sta med povzročitelji hujših opeklin tudi elektrika in sonce. Pri uživanju na plaži nas lahko hitro zavede čas in pozabimo na ustrezno zaščito. Najboljše je seveda izogibanje škodljivim sončnim žarkom med 11. in 16. uro, ob izpostavljenosti pa so nepogrešljiva zaščitna oblačila in krema z zaščitnim faktorjem, zato v otroško torbo ne pozabite dodati mleka za zaščito pred soncem sundance Kids ZF 50+. Če do opeklin vseeno pride, je najpomembnejše hlajenje. Če je opeklina površinska (prisotna je le rdečica), jo 15 minut hladimo s hladno vodo, jo osušimo s sterilno gazo, da preprečimo okužbo in namažemo z mazilom za celjenje ran. V primeru, da gre za opeklino druge stopnje in nastane mehur, tega nikoli ne prediramo in ne mažemo. Opeklino ohladimo s hladno vodo, jo prekrijemo s sterilno gazo in otroka nemudoma odpeljemo do bližnjega zdravstvenega doma, kjer bodo primerno oskrbeli rano. Pazljivi bodite predvsem pri večjih opeklinah, kjer hladimo celega otroka, da ne pride še do podhladitve. V takih primerih je boljše izvesti več kratkih intervalov hlajenja z vmesnimi premori.