Deli in natisni

color #000000
color #000000

6.8.2018

Voda in plavalni pripomočki za otroke

Staršem se pogosto poraja vprašanje, kateri je najboljši možen pripomoček za otroka za v vodo. V Pedosani smo mnenja, da je najbolje brez pripomočkov. Zakaj?
 


 


 

Navajanje na vodo
 

Zelo pomembno je, da vašega otroka na primeren način navadite na vodo. Ne smete ga siliti h kopanju, če on tega ne želi. Bolj kot samo plavanje je pomembno, da se otrok vode ne boji. Manjši kot je otrok, bolj morate biti previdni pri prvih poskusih z vodo. Čofotajte z njim ob robu morja, naj začuti vodo z nežnim valovanjem čez njegove noge, nežno ga polivajte z vodo tudi po telesu. Če bo pokazal zanimanje za več, ga z zibanjem po vodi postopoma spuščajte nižje. Držite ga v predelu prsnega koša in preko medenice (pokrčene noge). Podpirajte mu trup in pustite, da so roke proste. Naj bo igrivo in zabavno. Če boste otroku prikazali plavanje na tak način, mu bo ob tem prijetno in se vode ne bo bal. Če se le da, naj se z otrokom v vodi zabavata oba starša na način, da si ga podajata. Pri tem otrok zelo uživa in okusi tudi nežen potop. Ja, v Pedosani smo za to, da otroka tudi potopite. Voda jim mora iti tudi čez oči in ušesa, saj brez tega v vodi skorajda ne gre.


 

Da voda ni noben »bav bav«, ga lahko navajate že doma ob vsakodnevni rutini, med kopanjem ali tuširanjem. Že dojenčku potopite ušesa pod vodo in ga s svežo vodo iz pipe polivajte po obrazu. Primite ga v položaj, ko ima zgornji del telesa privzdignjen. Z nežnim polivanjem sveže vode po čelu in obrazu, se bo postopoma navajal, da gre lahko voda tudi čez oči.
 

Učenje plavanja

Ko se otrok navadi na vodo in želi plavati, mu ponudite tak pripomoček, ki mu bo omogočal najboljši možen položaj za plavanje (pol ležeč položaj telesa in prosti roki). Pred drugim letom starosti vam svetujemo, da ne uporabljate nobenih pripomočkov. Ko bo čas za uporabo, vam svetujemo naslednje.
 

 

Pripomoček, ki je po našem mnenju najbolj primeren je »črv«, »špaget« oziroma plavalna tuba. To je pripomoček, ki lahko zagotovi najboljši možen položaj otroka. Za začetek učenja plavanja z njim, priporočamo uporabo dveh črvov (podpora prsnega dela in medenice).
 

Pripomočki, ki po našem mnenju niso najbolj primerni so:
 

- Fredov obroč
Fredov obroč, še posebej za dojenčke z nižjim mišičnim tonusom, za plavanje ni najbolj primerna izbira. V teh obročih dojenčki nimajo nobene opore pod medenico, od katere bi se lahko vzravnali. Problematično je tudi, kako roke visijo čez obroč. Ramenski obroč je »zategnjen« nazaj in sili njihove roke nazaj in ne naprej, kar pri plavanju iščemo.
 

- Obroč
Ni primeren, saj otroku ne omogoča takšnega položaja telesa, da bi bil lahko nagnjen naprej. Otrok je v popolnoma pokončnem položaju z zategnjenimi rokami čez obroč.
 

- Rokavčki
Podobno kot pri obroču, niso primerni zaradi premalo spodbud, da bi imel otrok primeren položaj. Omejujejo gibanje rok. Vendar so pa še vedno bolj primerni kot pa obroč.
 

- Plavut
Pri temu pripomočku opažamo, da večina otrok pri uporabi plavuti morskega psa glavo preveč izteguje nazaj. Če položimo na hrbet nekaj, kar naravno tja ne sodi, in smo poleg tega v vodi, avtomatsko dvignemo glavo, da ne bi glava pristala v vodi. Otroci s tem pripomočkom počno ravno to. Kasneje, tik pred samostojnim plavanjem, ko ima otrok že občutek za položaj telesa v vodi, je bolj primeren.
 


 

Obilo užitkov ob čofotanju!