Deli in natisni

color #000000
color #000000

15.1.2018

Vaš dojenček naj (s)hodi bos

Za mrzle mesece so dobra alternativa nogavičke z nedrsečim podplatom ali zelo mehki copatki, v katerih otrok v stiku s tlemi dobro občuti svoje celotno stopalo.


 

Prvi koraki


 

Otrok bo shodil, ko mu bodo njegovi gležnji in stopala dali dovolj stabilne opore, ko se bo preko tisočih poskusov vstajanja in usedanja učil, kako se premik naredi in ko bo njegov živčni sistem „zrel” za hojo. Ravno zaradi razvoja stabilnih gležnjev, stopalnih lokov in krepitve tetiv je zelo priporočljivo, da dojenček hodi bos.

Zakaj je hoja z bosimi stopali dobra


 

Zaradi hoje po raznoliki podlagi se zgodi razvoj pravilne drže, povečuje se moč in se izboljšuje ozaveščenost otrok o stvareh okoli njih. Ko so otroci bosi, dobivajo povratne informacije s tal, čutijo tla. Njihova hoja je bolj mehka, opora stopal na podlago je razporejena po celih stopalih in ne več na petah, kot pri obuvalu. Dokazano je celo, da dojenčki bosih nog manj padajo kot obuti dojenčki. Dr. Ranko Rajovič pravi, da „če otrok ne hodi in ne teče bos, ne bo razvil svojih bioloških zmožnosti, saj gibanje pomembno vpliva na razvoj tistih struktur v možganih, ki omogočajo branje, pisanje in računanje”.

Izbira primerne obutve


 

Kljub zavedanju o pozitivnih vplivih bose hoje pa je občutljivo nogo potrebno zaščititi v primeru hladne podlage, nevarnosti ostrih predmetov in mokrih površin (možnost zdrsa). Če želimo omogočiti čim bolj pravilen in nemoten razvoj otrokovega stopala, moramo pustiti stopalo kar se da prosto. To moramo vzeti v zakup tudi pri izbiri obutve. Ta naj bo čim bolj mehka in udobna, podplat naj bo raven, mehak in prožen, brez opetnika.

Mnenje strokovnjaka

Da boste lažje izbrali najboljšo obutev za svojega otroka, povzemamo mnenje strokovnjaka As. mag. Janeza Breclja, dr. med., spec. ortopedije, ki pravi:

»Za normalen razvoj stopala je pomembno, da je že prvo obuvalo pravilno. To pomeni, da pušča nožici polno svobodo gibanja in kar se da pristno ohranja dotik s podlago. V prvem letu življenja bomo zaščitili stopalo v prvi vrsti pred mrazom. Ko je toplo, naj bo otrok bos, sicer mu bomo pa obuli ene od številnih toplih nogavičk ali copatk, ki smo jih dobili za darilo ob otrokovem rojstvu. Do prvih korakov z obutvijo ne bo težav, saj le-te dojenček ne potrebuje. Za prve korake je idealna bosa noga na mehki podlagi. Kot prvo obutev pa priporočam nogavičke s stopalnim delom, ki preprečuje drsenje. Ravno občutek dotika s tlemi je pomemben za razvoj tako hoje kot pravilnega skladnega delovanja mišic, ki sodelujejo pri hoji. Če se odločimo za čeveljčke, priporočam mehke čevlje z enoplastnim mehkim usnjenim podplatom. 


 

Ves čas odraščanja moramo biti pozorni na dve stvari:
- da ima otrok dovolj veliko obutev, predvsem da ne utesnjuje sprednjega dela stopala po njegovi širini, saj so otroška stopala običajno relativno širša in

- da čevelj poleg prostornosti nudi tudi prožnost podplata, dobro upogljivost preko osnovnih členkov prstov in pa mehak zgornji del čevlja. Čevelj naj ne sega preko gležnjev, če to ne narekujejo vremenske razmere. Za vsa obdobja velja, da mora biti čevelj narejen iz zračnega materiala, tudi zimski čevelj.
 

 


Danes na osnovi obsežnih raziskav vemo, da "ortopedska obutev", to so čevlji s trdimi opetniki in oporami za stopalne loke ali gležnje, ni samo nepotrebna ampak celo škodljiva za normalen razvoj stopala. Največji odstotek deformacij stopala, ki mučijo odrasle in pogosto zahtevajo operativno zdravljenje, je posledica nepravilne obutve že v otroštvu. Če stopalo uklenemo v kalup v želji da ga oblikujemo po našem okusu, podobno kot dela kipar z glino, bomo zavirali razvoj stopalnih mišic in vezi, ki oblikujejo stopalne loke. Ob tem bomo z utesnjevanjem sklepov med nartnimi kostmi in stopalnicami ter prsti povzročili kronična vnetja teh sklepov, s tem bolečine in kasneje trajne deformacije. Vse to so razlogi zakaj je tako pomembno, da je obutev od prvih korakov naprej mehka in prostorna. Bolečina v nogah je pri otrocih najpogosteje posledica neprimerne pretesne in okorne obutve. Na srečo je športni copat, ki ga moda narekuje mladini, po današnjih merilih ortopedske stroke najbolj ustrezna obutev. »

Otroci nas posnemajo, zato sezujte čevlje tudi vi in tekajte z njimi po travi! To bo zelo dobro vplivalo tudi na vaše počutje in okrepili boste svoj imunski sistem.