Deli in natisni

color #000000
color #000000

19.3.2019

Kapa da ali ne?

Ko se dojenček rodi, pride na svet iz okolja 37ºC. Občutljivega, v celoti odvisnega od nas ga, moramo seveda zavarovati pred zunanjimi vplivi, prav tako mrazom. Zato ga bomo iz porodnišnice pospremili odetega v kapico, seveda če temperatura zunaj odstopa več kot 10ºC od prej omenjene v maternici.
 


 

Kapa po kopanju
 

Ko se otrok privadi na temperaturo novega okolja, doma na povprečnih 22ºC, zelo hitro kape več ne potrebuje. Tudi tanke bombažne ne. Tovrstno kapo pa uporabimo zgolj po tem, ko otroka skopamo. Ker ima mokra ušesa in glavo, mu kapo nadenemo tik preden ga prenesemo nazaj v hladnejši prostor v stanovanju.
 

Kapa pri nizkih temperaturah
 

Ko je zunaj nad 10ºC, vaš dojenček (nad 3 mesecev) ne potrebuje kape, ko je zunaj nad 5ºC, vaš malček ne potrebuje kape, upoštevajoč, da je aktiven. Zgodnje obdobje, torej takoj od rojstva dalje, pa je tisto, v katerem otroka »utrdite«, da se bo z lastno termoregulacijo privadil na zunanje temperaturne razmere. Tudi veter ne škodi, če seveda niso mokri oz. prepoteni.
 


 

Zaščita glave v lupinici in vozičku
 

Pozor! V lupinici in vozičku (predvsem košari) je otrok že s samim ogrodjem omenjenih pripomočkov dovolj zaščiten, da v zmernih temperaturah ne potrebuje kape. V hladnih mesecih ga običajno odenemo v spalno vrečo ali kombinezon, ki imata pogosto kapuco, ki glavo zadostno zaščiti pred mrazom. Običajno zadostuje zgolj ena plast pokrivala. Če niste prepričani, sezite z roko tja, kjer glava počiva, in potipajte tudi glavo. Tako boste lažje ocenili, ali je dojenčku vroče ali ne. Dojenček se namreč pregreva in ohlaja preko glave in stopal. Tudi sicer preverjajte ali dojenčka zebe tako, da potipate njegov prsni koš.
 


 

Kapa med in po aktivnosti
 

Z rastjo se začne dojenček gibati več (priporočljivo ga je imeti veliko na tleh) in s tem ogrevati, zato je kapa takrat seveda popolnoma odveč. Sčasoma otroci skobacajo, shodijo, tečejo in v vseh teh obdobjih veliko raziskujejo ter nikakor niso pri miru. Omogočite jim čim več gibanja, predvsem na prostem! Ko je otrok enkrat v tej »aktivni« fazi in ko boste v dilemi »kapa da ali ne«, se vprašajte, kako bi bilo vam, če bi se gibali toliko kot vaš otrok in imeli ob tem zapeto bundo do vratu, kapo na glavi in po možnosti še šal čez usta. Pregrevanje dojenčka in otroka je bolj nevarno, kot če ga zebe. Zato otroka oblačite v več tankih zračnih plasti, da se lahko slači kot »čebula«. Ko se umiri, naj se spet obleče in si da kapo na glavo. Sploh če je prepoten.


 

Razmišljanje, da bo otrok, če ne bo nosil kape, dobil vnetje ušes, je zelo napačno!
 

Iztok Fošnarič, dr. med. specialist otorinolaringolog pojasnjuje, da kapa ali trak ne moreta preprečiti nastanka morebitnega vnetja srednjega ušesa. Veter pri nastanku vnetja srednjega ušesa ne igra nobene dokazane vloge. Prav tako izpostavlja, da pokrivala ne bodo preprečila prehlada, zanj je namreč potrebna okužba ali stik z mikroorganizmi. Dejstvo je, da 80 odstotkov prehladov povzročajo virusi, ki se naselijo v sluznici žrela, nosa ali obnosnih votlinah. In takšnih je kar 200 različnih, ki se ''razživijo'' zgodaj jeseni in se množijo do pomladi. Odrasli prehlad prebolijo večinoma stoje, ob pitju čaja in uživanju veliko sadja in zelenjave, medtem ko otroci zaradi njega lahko tudi obležijo v postelji in imajo vročino.


 

Imunski sistem se dokončno oblikuje do sedmega leta starosti. Krepite ga otroku z zdravo prehrano, zadostno količino spanja in veliko gibanja na prostem. Starši, tudi od vas je odvisno ali bo vaš otrok občutljiv na vsak najmanjši dražljaj iz okolja. Zato ni odveč rek »Manj je več«! Opazujte svojega otroka in upoštevajte njegovo počutje.