Deli in natisni

color #000000
color #000000

18.7.2018

Za bleščeč in zdrav nasmeh!

Nikotin, kava, čaj, rdeče vino, črni ribez in nekatera druga živila so lahko vzrok obarvanosti zob. A tudi če se odpovemo vsem zgoraj naštetim razvadam, ni nujno, da bodo rezultat bleščeče beli zobje.
 


 

Barva zobne sklenine je namreč genetsko pogojena, stalni zobje pa so vedno nekoliko manj beli kot mlečni. Odtenki zob se med seboj močno razlikujejo – od nekoliko rumenkastih do sivih ali rjavkastih podtonov – to sicer ničesar ne pove o dejanskem zdravju zob, lahko pa včasih razkrije določene bolezni, saj na obarvanost zob vplivajo tudi nekatera zdravila, ali pa je to simptom določenih bolezni.

Ne zanemarjajte zobne higiene

Kljub genetski zasnovi lahko vsaj delno omilite obarvanost zob. Najpomembnejša je seveda redna in temeljita ustno-zobna higiena – posvetite ji najmanj dve minuti dvakrat dnevno. Zobne kreme, ki obljubljajo bolj bele zobe, so učinkovite v boju proti obarvanosti zaradi cigaret, vina in kave, ne bodo pa posvetlile vaše naravne barve sklenine.
Zobozdravniki poleg tega priporočajo profesionalno zobno higieno dvakrat letno, kjer vam bo zobozdravnik oz. higienik odstranil zobne obloge in zobni kamen.


 

Beljenje zob

Ena izmed možnosti je tudi beljenje zob – »notranje« beljenje posameznih zob, na primer po zdravljenju korenin, naj vedno izvaja zobozdravnik. »Zunanje« beljenje, kjer se belilno sredstvo nanese na zobno sklenino, lahko izvaja strokovnjak ali pa sami doma. Vendar previdno – agresivna sredstva in prepogosto beljenje lahko poškodujejo zobno sklenino, zobje pa zato postanejo občutljivejši.

Prava izbira šminke

Prave male čudeže lahko dosežete že z izbiro pravega odtenka šminke. Če so vaši zobje rumenkasti, potem se izogibajte oranžnih, koralnih in bakrenih odtenkov. Posegajte po hladnih tonih, kot sta lila in barva jagodičevja. Če so vaši zobje sivkasti, pa uporabite toplejše odtenke, ki bodo nekoliko uravnovesili sivo obarvanost.