Deli in natisni

color #000000
color #000000

23.7.2018

Skupaj bomo rešili svet

S trajnostnim načinom življenja mislimo na prihodnost in jo poskušamo narediti čim lepšo in boljšo, da se bodo tudi naši zanamci tako dobro počutili in živeli na lepo ohranjenem planetu, kot je bilo to omogočeno nam. 


 

Skupaj lahko naredimo več, tudi rešimo svet. Če bomo vsi stopili skupaj in naredili nekaj dobrega za svoj planet, bo ta dober ne samo danes, temveč tudi za naše zanamce. Otroci zelo radi pomagajo in sodelujejo, če jih odrasli prav motivirajo. Že zelo zgodaj jih je treba naučiti, da ugašajo luči, kadar zapustijo prostor, pri čiščenju zob zapirajo vodo ali pa jih navdušimo nad tem, da pri kuhanju uporabljamo sestavine zgolj lokalne pridelave. Tako jih bomo naučili, da takšno ravnanje prinaša zadovoljstvo.
Lonec napolnimo z zemljo. Vanj bomo posadili začimbnico, ki nam bo pri kuhanju prišla prav. Kadar se z družino odpravimo nakupovat, s seboj vzamemo pleteno košaro ali platneno nakupovalno vrečko in se s tem izognemo nepotrebnemu nakupu plastične vrečke. Kupujemo izdelke, ki niso zapakirani v dodatni embalaži. Doma na vrtu ali v okrasnih lončkih na balkonih posadimo zelenjavo. Pri tem zaposlimo tudi otroke, ki nam bodo pomagali pri grabljenju in pletju plevela. Otroke naučimo, da je to časti vredno delo in ne bo jim žal, ko bodo okusili prvi paradižnik z domačega vrta. Po kruh in sir se raje odpravimo na tržnico, kjer nam bodo branjevke in kmetje prijazno ponudili sveže izdelke na pokušnjo


 

Tako bomo prenehali po nepotrebnem zapravljati denar za drage izdelke, ki nam na koncu sploh niso všeč. Tovrstno ravnanje si bodo otroci dobro zapomnili in ga, ko bodo odrasli, prenesli tudi na svoje otroke.
Ko rastlinica dovolj zraste, jo uporabimo kot začimbo, s katero bomo popestrili okus jajčnih jedi.
Naslednji korak, ki ga naredimo, je, da se z družino odpravimo v naravo. Odločimo se za sprehod ali kolesarjenje. Otroke motivirajmo za razne igre na prostem kot skrivanje med drevesi, lovljenje ali pa le opazovanje mravelj, ki pridno prenašajo stvari v svoje domovanje. Razkrijemo jim svet živali in rastlin ter njihovo domovanje, naravo. S tem jih bomo naučili spoštovanja in jim v zavest vcepili trajnostno ravnanje. Otroci kmalu ugotovijo, da lisici in zajcu ni všeč, če jima nekdo onesnažuje dom. Zavedajo se tudi, da avtomobilski izpušni plini in dim iz dimnikov škodujejo drevesom, ki predstavljajo dom mnogim živalskim vrstam.


 

Doma zamenjamo ponudnika energije in se odločimo za tistega, ki ponuja storitve zelene energije. Otroška igrala in igrače izdelamo iz naravnih ali recikliranih materialov in namesto avta uporabljamo kolo, kadar je le možno. Ko bodo otroci doumeli, zakaj in za koga to počnemo, in se pri tem še zabavali, jim bo tovrstno početje postalo všeč in kar je najpomembnejše, prišlo jim bo v navado. Svoje pridobljeno znanje in navade bodo kasneje v življenju prenašali naprej na druge in svoje otroke in svetu omogočili boljši jutri. 

Trajnost v družinskem vsakdanu. Nakupujmo izdelke, ki vsebujejo čim manj odvečne embalaže. S tem bomo zmanjšali količino nepotrebnih odpadkov.
Porabimo ostanke. Ostankov hrane ne zavrzimo, marveč jih uporabimo pri pripravi druge jedi. Tako varujemo okolje in obenem nekaj privarčujemo.
Izmenjava stvari. S prijatelji in sorodniki si izmenjajmo stvari, kot so igrače in oblačila. Stvari, ki jih imajo drugi otroci, so vedno bolj zanimive kot pa tiste, ki jih imamo sami.
Prenova starih stvari. Poskusimo iz starih in odvečnih stvari ustvariti nekaj novega in uporabnega.
Varčevanje z embalažo. Tekoča mila, čistila in začimbe kupujmo v embalažah, namenjenih za ponovno polnjenje.
Iskanje alternativ. Namesto umetnih materialov raje uporabljajmo naravne. Kupujmo izdelke v steklenicah ter uporabljajmo lončke za večkratno uporabo.