Deli in natisni

color #000000
color #000000

25.3.2019

Marca praznujejo dame

Materinski dan je posvečen izkazovanju pozornosti, hvaležnosti in priznanja materam za njihovo poslanstvo. Slovenija je edina država na svetu, ki ga zaznamuje na 25. 3. V Evropo je obeleževanje materinskega dneva prišlo iz ZDA, kjer ga pomnijo od leta 1910.
 


 

Evropske šege, povezane z materinskim dnem, imajo po mnenju etnologov svoje korenine v Angliji. Mednje sodita denimo obisk odseljenih otrok pri starših in obdaritev matere. Na druga območja Evrope se je obeleževanje praznika na drugo majsko nedeljo razširilo po 1. svetovni vojni.

Praznovanje materinskega dne se je pri nas pojavilo po prvi svetovni vojni. Sprva so ga tako kot v ZDA praznovali v maju (15. maja), pozneje pa je bil prestavljen na 25. marec. Po drugi svetovni vojni je materinski dan pri nas zasenčil dan žena, 8. marec, v 90. letih prejšnjega stoletja pa je po osamosvojitvi Slovenije znova začel dobivati veljavo in prostor v javnem življenju. Pri nas datum sovpada s praznikom Marijinega oznanjenja, po svetu pa se narodi materam poklonijo na različne koledarske dni, glede na lokalne običaje.