Deli in natisni

color #000000
color #000000

5.2.2018

Kako »oprati« pralni stroj?

Ko pomislimo na pralni stroj, običajno pomislimo na čisto in dišeče perilo. Zaradi nepravilnega vzdrževanja pralnega stroja, pa lahko naše perilo hitro postane slabo oprano in zaradi plesni prežeto z neprijetnim vonjem, kar pa ima lahko negativne posledice tudi na naše zdravje.
 


Vzdrževanje pralnega stroja
 

Ob redni uporabi pralnega stroja se v notranjosti sistema začne nalagati vodni kamen, ki lahko dolgoročno vpliva na slabše delovanje stroja ali celo prenehanje delovanja. Druga nadloga je plesen, ki nastane zaradi toplote in vlage. Po zaključku pranja v bobnu namreč ostane veliko vlage, zato je dobro, da po uporabi boben pustimo odprt. Tako omogočimo, da se boben dodobra posuši, s tem pa preprečimo nastanek plesni in bakterij. Plesen ne vpliva samo na neprijeten vonj opranega perila, temveč lahko, kadar je nakopičena v bivalnih prostorih, načne tudi naše zdravje.


 

Preprosti nasveti za čiščenje in dezinfekcijo pralnega stroja
 

Od časa do časa z vlažno mehko krpo obrišite gumijasta tesnila, kjer se rada nabira umazanija in plesen. Za dolgo in pravilno delovanje vašega pralnega stroja je priporočljivo, da enkrat na mesec temeljito očistite in dezinficirate njegovo notranjost. To lahko preprosto storite z alkoholnim kisom, ki ga daste v boben in pralni cikel nastavite na najvišjo temperaturo. Slednje bo odstranilo tudi vodni kamen v notranjosti, ki ga v bobnu morda ne zaznamo. Za temeljita čiščenje in dezinfekcijo pa priporočamo uporabo čistila za pralni stroj Denkmit, ki ga najdete v prodajalnah dm. Čistilo temeljito odstrani vodni kamen in umazanijo, zlasti na nedostopnih območjih, kot so boben, grelne palice in cevi. Zagotavlja dezinfekcijo, temeljito čiščenje in odstranjuje neprijetne vonjave.