Deli in natisni

color #000000
color #000000

6.11.2018

Kako izbrati pravo dišavo?

Parfumi so skoraj vedno postavljeni visoko na seznamu daril, še posebej to velja v prazničnem času. Nič nima tako hitrega in neposrednega učinka na našo psiho kot dišave. Vonji so povezani s čustvi, spomini in imajo močan vpliv na hormone. 


Z dišavami sporočamo marsikaj: kakšno je naše razpoloženje, komu ali čemu smo naklonjeni, kaj želimo doseči ter še marsikaj drugega. Zato je izbira parfuma nekaj zelo osebnega. In kako izbrati pravo dišavo za ljubljeno osebo?


 💝 5 NASVETOV, KAKO IZBRATI PRAVO DIŠAVO ZA DARILO 💝1. POGLED V KOPALNICO

Če se želite prepričati, da bo izbrana dišava ljubljeni osebi resnično všeč, se razglejte po kopalnici ali polici, kjer hrani najljubše parfume. Če boste našli le eno dišavo, pa še tu bo steklenička skoraj prazna, je odgovor jasen - oseba je zvesta svojemu najljubšemu vonju, z izbiro katerega skorajda ne boste mogli zgrešiti. Če boste našli pestro zbirko parfumov, je to znak, da oseba rada eksperimentira z novimi vonji. Tudi tu bodite pozorni na količino dišav. Če se kakšen izmed parfumov bliža koncu, bo vaša boljša polovica verjetno vesela novega.


2. TIP DIŠAVE

Gre za športen tip osebe ali nekoga, ki je rad vedno popolno urejen? Je oseba nežna in umirjena, ali gre za pravo femme fatale oz. alfa samca? Vprašanje, ki si ga morate pred nakupom dišave obvezno zastaviti. »Naravnemu« tipu najbolj ustrezajo cvetlični vonji. Pri športnikih ne boste zgrešili s svežimi dišavami, pri osebah, ki so vedno rade urejene in ljubijo kovine, pa so pogosto priljubljeni orientalski vonji z lesno noto. Tudi starost igra pomembno vlogo pri izbiri dišav.


3. NAKUPUJTE ZJUTRAJ

Najugodnejši čas za nakup dišav je zgodaj zjutraj. Takrat je naš nos najbolj dovzeten za vonjave in najlaže zaznavamo razlike med posameznimi notami, čez dan pa zaradi poplave različnih vonjev iz okolice ta sposobnost upada. 4. VZEMITE SI ČAS

Pozor pred prenaglimi odločitvami! Dišava potrebuje nekaj časa, da razvije svoj vonj. Po nanosu počakajte vsaj nekaj minut, da se razvije spodnja nota, ki predstavlja njegovo bazo. Preizkusite več dišav, a vmes malo počakajte. Če imate občutek, da je vaš nos poln vonjev in med njimi ne morete več razločevati, bo pomagalo vonjanje kavnih zrn, ki bo nevtraliziralo vonjave, vaš nos pa bo spet dovzetnejši za nove dišave.


5. PRAVILEN NANOS

Dišavo je najbolje nanesti na notranjo stran zapestja oz. na predele, kjer je koža tanjša. Popršite in ne drgnite, saj boste tako poškodovali dišavne molekule. Počakajte nekaj minut, da izhlapi alkohol. Uporabite lahko tudi papirne lističe, ki so na voljo za testiranje dišav, vendar upoštevajte, da je lahko vonj drugače od tistega, ki se razvije na koži.

Izbira dišave za darilo ljubljeni osebi je vse prej kot preprosta naloga. Mnoge dišave se med seboj razlikujejo le v nekaterih niansah, poleg tega pa dišijo na vsakem izmed nas drugače. Ustvarjanje dišave je proces, ki traja do dveh let in ustvarjalci lahko izbirajo med kar 2500 dišavnimi snovmi. Čeprav izbira od nas terja kar nekaj truda, pa je dišava darilo, ki pove več kot 1000 besed. 💝

Na POVEZAVI si oglejte še, kakšen tip dišave ustreza določenim tipom oseb.