Deli in natisni

color #000000
color #000000

9.2.2017

Karies - večni sovražnik zob

Karies oz. zobna gniloba je posledica bakterij, ki se nalagajo na površini zobne sklenine. Upoštevajte naše nasvete, kako preprečiti nastanek kariesa in se izognite neprijetnemu vrtanju pri zobozdravniku.
 

 

Nastanek kariesa najlažje preprečite z rednim in temeljitim ščetkanjem zob.


Ščetkanje namesto vrtanja
• Redna in skrbna ustna higiena je osnova za zdrave in lepe zobe. Zobe ščetkajte vsaj dvakrat na dan, saj s tem odstranite ostanke hrane in zobne obloge ter preprečite nastanek kariesa. Zob ne ščetkajte takoj po obroku, ampak počakajte vsaj pol ure, saj je zobna sklenina zaradi kisline v živilih bolj občutljiva in dojemljiva za poškodbe. Če zobe umivate takoj po obroku, lahko s ščetkanjem odstranite oz. poškodujete del sklenine.
• Z zobno ščetko z zaobljenimi ščetinami in majhno glavo dosežete in temeljito očistite tudi zobe v zadnjem delu ustne votline.
• Ostanki hrane se zbirajo tudi v medzobnih prostorih: najbolje jih očistite z zobno nitko ali posebnimi krtačkami za medzobne prostore. Zobozdravniki priporočajo njihovo dnevno uporabo.
• Zobna krema z visokim deležem fluora utrdi zobno sklenino in krepi njeno odpornost na bakterije. Najbolje je, da zobna krema vsebuje med 1400 in 1500 ppm. Kratica ppm pomeni »parts per million« oz. delcev na milijon in je merska enota za koncentracijo oz. gostoto na lestvici od 1 do 1.000.000. Vsebnost fluora v zobni kremi je običajno zapisana na njeni embalaži.
 

Poskrbite za zdrave zobe
Prvi znaki zobne gnilobe so beli madeži na zobeh. Ko jih opazite, je skrajni čas za obisk zobozdravnika. Če težavo pravočasno odkrijete, lahko zobozdravnik popravi porozna mesta na zobeh. Težavo nato odpravite z bolj temeljito ustno higieno in lokalno uporabo fluora. Bolečina se pojavi šele, ko je karies že predrl zobno sklenino. V tem primeru mora zobozdravnik karies odstraniti in poškodovani del zoba zapolniti s plombo. Če zobozdravnik poškodovanega zoba ne zdravi, bakterije prodrejo tudi v globlje sloje zoba in jih uničijo. Postopoma se prebijejo do zobne pulpe in zobnega živca. V najslabšem primeru zobna pulpa odmre in zob zgnije. To lahko preprečite z redno in temeljito ustno higieno ter rednimi preventivnimi obiski zobozdravnika.