Deli in natisni

color #000000
color #000000

12.3.2017

Pomarančna koža

Celulit ali t. i. »pomarančna koža« nastane, ko maščobne celice prodrejo skozi vezivno tkivo, posledica pa so majhne vdolbinice, ki so vidne na površini kože. S to težavo se spopada približno 80 % vseh žensk. Vzrok za pojav celulita so povečane maščobne celice, ki jih vezivno tkivo ne more več »zadrževati«, maščobne celice pa lahko poleg tega pritiskajo tudi na žilni in limfni sistem, kar oteži prekrvavitev kože. Posledično so tudi maščobne celice bolj napete, saj telo ne more odvajati balastnih snovi in celične tekočine.
Ali bo ženska imela težave s celulitom, je odvisno od več dejavnikov. Najpogostejši vzrok za nastanek celulita je oslabljeno vezivno tkivo, pojav celulita pa je odvisen tudi od genske zasnove vsake posameznice. Kljub temu lahko nastanek celulita preprečite oz. ga vsaj omilite, če ga že imate. Kako, preberite v nadaljevanju.
Zanimivost: Ker vdolbinice na površini kože spominjajo na pomarančno lupino, so leta 1973 pri modni reviji Vogue celulit preimenovali v »pomarančno kožo«.

 

 

 

Gibanje

Kolesarjenje, (vodna) gimnastika in drugi vzdržljivostni športi pospešujejo izgorevanje maščob in preprečujejo nastanek celulita.

Prehrana

Polnozrnat kruh, zelenjava in ribe v kombinaciji z veliko vode, zelenjavnimi in sadnimi sokovi pomagajo, da vezivno tkivo ostane napeto. Nutricionisti svetujejo, da na dan pojeste 5 enot sadja in zelenjave oz. ju vključite v redne obroke. Lahko si pripravite tudi okusen naravni sok in se pri skrbi za zdravo telo še osvežite.

Nega

Svojo prekrvavitev lahko pospešite z izmeničnim tuširanjem s toplo in hladno vodo. Po vsakem umivanju v kožo vtrite negovalno kremo ali losjon, občasno pa noge zmasirajte še s posebno masažno rokavico ali krtačo.