Deli in natisni

color #000000
color #000000

1.8.2019

Zmanjšajte znake staranja

Z leti različni zunanji in notranji dejavniki zmanjšujejo število aktivnih matičnih celic, zato je pomembno, da jih zaščitimo in tako upočasnimo njihovo staranje.


 

Prve gube se po navadi pojavijo v tridesetih, zato je treba začeti kožo takrat še dodatno negovati. Odličen zaveznik v boju z njimi so vlažilne kreme, ki vsebujejo retinol – sestavino, ki spodbuja proizvodnjo kolagena.
 


Staranje kože pospešujejo negativni zunanji vplivi, kot so ultravijolično sevanje, onesnažen zrak, mraz, veter in vročina. Na lepoto obraza pa vplivajo tudi notranji dejavniki, kot je stres. Kadar smo nemirni, telo sprošča hormone, ki pospešeno slabijo delovanje imunskega sistema in pospešujejo staranje kože. Gub ne moremo preprečiti, saj koža neizogibno izgublja svojo elastičnost in sijaj, lahko pa jih zmanjšamo oz. zaviramo njihov pojav in zmanjšamo vidnost.

Kako? 

  1. Z zdravo prehrano. Jejte živila, bogata z vitaminoma C in E, saj koži vračata kolagen. Pogosto posegajte po maščobnih kislinah omega 3, sadju in zelenjavi ter žitih. Med živili, ki so odlična v boju proti staranju organizma, so tudi mandlji, špinača, paradižnik, temna čokolada, tuna, orehi, korenje in rdeče vino. Vsak dan pijte zeleni čaj, saj to čudo narave ščiti pred rakom, gradi obrambni mehanizem proti boleznim srca ter pospešuje topljenje maščob. Ne pozabite tudi na vodo! Poleg nanašanja vlažilnih krem je pomembno tudi, da veliko pijete.
  2. Odpovejte se alkoholu, saj ta dehidrira kožo. Omejite vnos kofeina, kolikor lahko.
  3. Za lepoto je pomemben dober spanec. Danes pojdite spat malo prej!
  4. Če kadite, nemudoma prenehajte. Kajenje uničuje kolagen, njegovo pomanjkanje pa je glavni razlog staranja kože. Koža kadilcev je suha, siva in nagubana zlasti okrog ust in oči.
  5. Zaščitite kožo pred negativnimi vplivi sonca. Obraz in sončni žarki ne gredo dobro skupaj.
  6. Priskrbite si kremo z zaščitama UVA in UVB in jo uporabljajte skozi vse leto, ne samo poleti.
  7. Telovadba. Verjeli ali ne, telovadba omogoči dotok krvi v kožne celice, poleg tega pa boste imeli več energije, okrepili svoje kosti in pospešili metabolizem.
  8. In navsezadnje – vlaga! Nanos dnevnih in nočnih vlažilnih krem ima pozitiven učinek na kožo, saj zagotavlja celodnevno navlaženost.
  9. Stopite v boj proti gubam in v najbližji dm prodajalni poiščite pravi izdelek zase!