dm svetovalnica: tipi las in njihova nega 💇‍♀


 

Pri mastnih laseh gre predvsem za mastno lasišče. Težava je v tem, da lojnice proizvedejo večjo količino olja in lase tako premažejo s plastjo maščobe.


 

Dobro je vedeti

Lasišče: Mastna koža na lasišču z aktivnejšimi lojnicami je lahko genetsko pogojena, spodbudijo pa jo lahko tudi neravnovesje hormonov in spreminjajoče se podnebje, nezdrava prehrana ali stres. Včasih zaradi prisotnosti kvasovk nastane tudi rumenkast prhljaj.
Lasna struktura: Četudi ni videti lepo, so mastni lasje zdravi. Zaradi večje količine loja je vsak las prevlečen z zaščitnim ovojem.
Pomoč iz narave: Najnaravnejša izbira so koprive, ki pomirjajo lasišče in uravnavajo proizvodnjo maščob ter učinkujejo na mastno lasišče.

Pravilna nega mastnih las

Umivanje, šampon in suhi šampon: Pozabite na mit, da se mastni lasje ob pogostem umivanju mastijo še hitreje. To ne drži. Če se tako počutite bolje, si lahko brez zadržkov lase umijete vsak dan. Pomembno je, da uporabljate šampon, primeren za svoj tip las. Z maščobo se odlično spopadejo tudi nežni šamponi za vsakodnevno umivanje. Pomembno: šampon dobro izperite z mlačno vodo. Ravno ostanki šampona so morda razlog za hitrejše maščenje. Če vam zmanjkuje časa ta umivanje, si lahko pomagate s suhimi šamponi, ki bodo hitro rešili vašo težavo.
 

Sušenje: Tudi če je lasišče mastno in zato precej robustno, ga z vročim zrakom iz sušilnika za lase ne obremenjujte še bolj. Najbolje je, da z dolžine 20 centimetrov sušite s srednjo temperaturo zraka. Za oblikovanje pričeske uporabljajte okrogle krtače z naravnimi ščetinami – npr. divjega prašiča. Te namreč posrkajo maščobo z lasišča in pomagajo pri tem, da se ta razporediti vse do konic, torej do tam, kjer so lasje že po naravi bolj suhi in zato potrebujejo več nege.
Nega las: Ker tudi mastni lasje močno bremenijo konice, je predvsem pri dolgih laseh pomemben balzam. Tega nanesite le na zadnja dva do tri centimetre, pomembno pa je tudi, da je namenjen mastnim lasem, saj tako ponuja nego, ki las dodatno ne otežuje. Alternativo predstavljajo balzami, ki jih vtremo v lase in jih ne izpiramo več. Brez dvoma je njihova struktura lažja kot pri tistih, ki jih izpiramo, tudi te pa je treba nanesti le na konice.

Tako lahko oblikujete mastne lase

Primerni so vsi izdelki za oblikovanje, ki vsebujejo alkohol – pena za zaščito pred vročino, utrjevalci v obliki razpršila in spreji za oblikovanje pričeske. Alkohol z lasišča posrka odvečno maščobo, poleg tega pa poskrbi za to, da se lasje lasišča ne oprijemajo na pregosto, kar prav tako pripomore k temu, da se ne mastijo toliko. Neprimerni so izdelki, ki vsebujejo maščobo – vosek, gel z voskom, kreme na osnovi olja.

Pravilna nega mastnih las

  1. Mastni lasje še posebej pridejo do izraza, če nosite fru fru. Raje se odločite za prečko na sredini ali ob strani.
  2. Pobarvani lasje ali le prameni nekoliko izsušijo lase, zato je barvanje takšnih las celo zaželeno.
  3. Enkrat tedensko krtačo ali glavnik umijte z nežnim šamponom. Tako jim boste odstranili maščobo in ostanke ostalih izdelkov za nego.
  4. Pri nanašanju šampona lasišča ne drgnite premočno, saj lahko tako še bolj spodbudite lojnice.
  5. Če pri roki nimate suhega šampona, vzemite nekoliko svetlejšo podlago za obraz v prahu, ki ima podoben učinek. Natančno potresite po lasišču, vmasirajte in dobro počešite.
  6. Če je le mogoče, lase vedno umivajte zjutraj. Lojnice še posebej vneto delajo ponoči.
  7. 7. Pri razmaščevanju pomaga glina. Prah zmešajte z vodo, da dobite kašo, nato pa za 20 minut nanesite na lasišče in temeljito izperite.
 

Nekaj enostavnih korakov do popolnih, zdravih in sijočih las

Predstavljamo vam linijo Cristalli di Argani za popolno nego vseh tipov las. 

Več volumna za krhke in tanke lase?

Čeprav so vaši lasje tanki in občutljivi, ne pomeni, da jih imate malo. So pač tanjši in jih je zato videti manj. Pripravili smo vam nasvete v za oblikovanje in nego tankih las.

5 nasvetov za lepe in dolge lase

Čudoviti lasje dajejo večini žensk samozavest in so eden najboljših znakov ženstvenosti.