Deli in natisni

color #000000
color #000000

8.3.2017

Dolga obstojnost parfuma

Oh, kako lepo diši! Ko se zjutraj odišavite s svojim najljubšim parfumom, želite v njegovem vonju uživati ves dan. Na žalost se nekateri vonji hitro razdišijo. V nadaljevanju preberite, kako lahko v vonju svojega parfuma uživate dlje časa.

 

 


 

Koliko parfuma?
Manj je več. Enostavno pravilo, ki mu sledite tudi pri uporabi parfuma, saj je lahko preveč parfuma ali parfumske vode hitro vsiljivo. Na žalost tega sami pogosto ne opazite, saj se vaša dihala navadijo na njegov vonj in ga ne zaznajo več. Pri nanašanju parfuma bodite torej skromni. Za prijeten vonj in osebno noto zadostuje že nekaj kapljic. Če imate mastno kožo, imate še dodatno prednost, saj se bo vonj obdržal dlje časa. Če imate suho kožo, jo pred nanosom parfuma namažite s kremo brez vonja in tako podaljšajte njegovo obstojnost.
 

Kje?
Parfum je najprimerneje nanesti na mesta, kjer običajno preverimo srčni utrip – na predel za ušesnimi mečicami, komolčni pregib, notranjo stran zapestja ali prsni koš. Razlog je boljša prekrvavljenost kože, saj je na dobro prekrvavljenih mestih bolj topla in nota parfuma pride bolj do izraza. S parfumom lahko odišavite tudi sveže umite lase. Parfuma ne nanašajte pod nakit, saj se koža poti in spremeni njegov vonj.
 

Kakšna embalaža?
Prednost dajte stekleničkam z razpršilom, saj v stekleničko zaide manj zraka kot pri tistih, ki imajo samo pokrovček, zato bo ostal vonj parfuma intenziven dlje časa. Parfum na kožo razpršite s približno 30 cm razdalje.
 

Kakšna koncentracija?
Parfum, parfumska voda, toaletna voda ali kolonjska voda se med seboj razlikujejo po vsebnosti parfumskega olja. Največjo koncentracijo ima parfum (15-30 %), sledijo mu parfumska voda z 8-15 %, toaletna voda s 5-8 % in kolonjska voda s 3-5 %. Od deleža parfumskega olja je odvisna tudi intenzivnost vonja: vonj parfuma se na koži v povprečju obdrži 6 ur, medtem ko se kolonjska voda razdiši že po približno 1-2 urah.