Deli in natisni

color #000000
color #000000

2.7.2019

Afroditina navodila za varno sončenje

  • Zadostna količina izdelka - priporočena količina kreme ali mleka pri enkratnem nanosu za celo telo odraslega človeka je približno 35 ml, kar pomeni približno 2 zvrhani jušni žlici. To količino je potrebno nanesti vsaj 20 min pred sončenjem in nanos ponoviti po vsakem kopanju ali otiranju z brisačo. Uporaba manjše količine od priporočene bo bistveno znižala raven zaščite. Zaščitni sloj kreme zaradi različnih vzrokov po dveh urah izgubi učinkovitost. Vsaki dve uri moramo nanos kreme obnoviti, pri tem pa ne smemo pozabiti na obraz, uhlje, tilnik in na hrbtišča stopal. Zaščititi je potrebno tudi ustnice s primernim mazilom za ta del telesa s SPF vsaj 15.
  • Ne izpostavljajte se soncu med 11. in 17. uro, za občutljive med 10. in 17. uro, saj je takrat sonce najmočnejše. Ne pozabite, da sonce uspešno prodira tudi skozi oblake. Prevelika izpostavljenost soncu resno ogroža vaše zdravje.


 

  • V primeru, ko se ni možno izogniti izpostavljanju soncu, je potrebno telo zaščititi še z obleko, pokrivalom in sončnimi očali. Pokrivala naj bodo brez luknjic. Obleka naj bo iz naravnih materialov, neprosojna in naj pokriva čim večji del telesa. UV prehodnost tkanine je odvisna tudi od vrste vlaken. Dodatno vpliva tudi vsebnost vode (mokra istovrstna oblačila imajo običajno nižji zaščitni faktor kot suha, ker voda med vlakni zniža odbojnost materiala; vlažnim oblačilom iz viskoze in svile pa se zaščitni faktor zviša, ker ob nabrekanju vlaken pride do manjšanja por med vlakni).
  • Dojenčkov in otrok, mlajših od treh let, ne izpostavljajte neposrednim sončnim žarkom. Zaščitite jih z uporabo klobuka, ustrezne obleke, sončnih očal in sence. Sončne opekline v otroštvu povečajo tveganje za nastanek kožnega raka v kasnejših letih, zato vam svetujemo da njihovo kožo resnično dobro zaščitite z izdelki za visoko zaščito kože.
  • Spodbujanje k izvajanju pravila sence: poišči senco, kadar senca tvojega telesa postane krajša od dolžine telesa. Negujte kožo tudi po sončenju, pijte dovolj tekočine, priporočljiva je predvsem voda.