Deli in natisni

color #000000
color #000000

26.9.2017

Za lase kot iz pravljice

Le katera ne sanja o lepih, zdravih in sijočih laseh? A pogled v ogledalu nemalokrat razkrije drugačno sliko. Tanki lasje, pomanjkanje sijaja ali razcepljene konice so nočna mora marsikatere predstavnice nežnejšega spola. Kljub vsakodnevni negi las je ključnega pomena, da te negujemo tudi od znotraj. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj preprostih, a učinkovitih nasvetov.

  

Lepota prihaja od znotraj

Naši lasje so večinoma sestavljeni iz keratina, roževinaste beljakovine, ki skrbi za trdnost in elastičnost. Las sestavljata lasno steblo, ki je vidni del lasu, ter lasna korenina, ki oskrbuje las od znotraj. Lasna čebulica pa je tista, ki je bistvena za rast.

Lasje so ogledalo našega zdravja

Bolezni, stres, uživanje zdravil in nezdrava prehrana se pogosto odražajo tudi na laseh. Če na primer bistveno zmanjšamo dnevni vnos energije s prehrano, se bo to poznalo tudi na laseh, ki bodo postali tanjši ali pa bodo začeli močneje izpadati. Zato je pri negi las zelo pomembna zdrava prehrana. Veliko vlogo pri tem imajo tudi elementi v sledeh, in sicer cink, biotin oz. vitamin H in selen, ki prispevajo k ohranjanju zdravih las. Najdemo jih predvsem v mesu, jajcih, siru in oreških.

Pomemben je tudi baker, ki prispeva k normalni pigmentaciji las in tako poskrbi za naravno sijočo barvo.

Nega od zunaj

Pri negi las upoštevajte naslednje štiri nasvete:

1.  Priprava: lase pred umivanjem temeljito razčešite ali skrtačite ter tako odstranite ostanke spreja, gela ali drugih izdelkov za oblikovanje pričeske.

2. Manj je več: pri umivanju las pazite, da voda ne bo prevroča, saj lahko izsuši lase in lasišče.

3.  Bodite nežni: s pregrobim otiranjem las z brisačo teh ne boste bistveno hitreje osušili, ampak boste pri dolgih laseh le pospešili lomljenje in vozlanje. Umite lase raje zavijte v mehko bombažno brisačo in počakajte, da vpije večino vode.

4. Privoščite si razvajanje: masaža lasišča pospešuje prekrvavitev in povzroča intenzivnejše delovanje žlez lojnic ter s tem krepi rast las.


 

Preberite še Ideje za spete pričeske