Deli in natisni

color #000000
color #000000

19.1.2017

Dišeč dom

Še preden se zares zavemo vonjav, ki nas obkrožajo, je naša podzavest že odplavala na cvetoče travnike, božično praznovanje ali v daljni Orient. Že samo sled prijetnega vonja poskrbi za lepe trenutke in obudi spomine.

 


Majhne reči, velik učinek
Drobne dišeče molekule aktivirajo kar 20 milijonov človeških celic za vonj. Njihova naloga je pretvoriti vonjave v električne signale, ki takoj sprožijo reakcijo v možganih oz. če smo bolj natančni v centru, ki je odgovoren za čustva in pomnjenje vonja. Ni pomembno, kateri vonj zavohamo, v telesu se vedno sprostijo hormoni, ki povzročijo različne reakcije: lahko se umirimo ali prebudimo, krvni pritisk naraste ali pade, srce bije hitreje ali počasneje.
 

Pojdite za nosom
Ko izbirate dišave za svoj dom, sledite zgolj svojim občutkom in bodite brez slabe vesti subjektivni. Vaš spomin je namreč kriv, da so vam nekateri vonji bolj všeč kot drugi, saj vas spominjajo na prijetne dogodke iz bližnje ali daljne preteklosti. Kdor z določenim vonjem povezuje točno določen prijeten dogodek, bo takoj, ko ga zavoha, avtomatično spet vesel.


Pri izbiranju dišave za dom si lahko pomagate tudi z naslednjimi nasveti:
• Svež in poživljajoč vonj, ki izboljša razpoloženje, poiščite med citrusi (npr. limeta, mandarina, pomaranča).
• Cimet vzbudi občutke topline in domačnosti.
• Sivka pomirja in hkrati poživlja.
• Ko ste živčni, pod stresom ali brez volje, pomaga sprehod v naravi. Če nimate časa za sprehod, uporabite dišavo z vonjem iglavcev.
• Meta poskrbi za boljšo koncentracijo.
• Rožmarin omili izčrpanost.
• Vonj vrtnice je znan afrodizijak.
• Vanilija poskrbi za bolj učinkovito pomirjanje.
 

Ogenj, voda ali zrak?
Prostor lahko odišavite na različne načine. Najbolj praktični so elektronski osvežilci zraka, ki jih lahko nastavite na različne časovne intervale. Če želite takoj nevtralizirati neprijeten vonj, so najbolj primerni osvežilci v spreju. Enakomeren, nevsiljiv vonj oddajajo palčke iz naravnih materialov, ki jih postavite v lonček z dišavo. Palčke se prepojijo z dišavo, ki nato počasi izhlapi v prostor in poskrbi za prijeten vonj.
Vse dišave za prostor imajo eno skupno lastnost s parfumi – vseh se po določenem času naveličamo oz. jih zaradi pogoste uporabe sploh ne zaznamo več. Rešitev je preprosta: zamenjajte svojo dišavo z drugo ali pa jo samo za nekaj časa pospravite.