Deli in natisni

color #000000
color #000000

20.2.2018

Ko romantične večerje zamenjajo plenice

Rojstvo otroka ne pomeni, da se morate odpovedati vajini zvezi. Skrivnost je, da si ob vzgajanju otrok vzamete tudi čas za partnerja.
 


Ljubezensko življenje? Ni možno, saj imava otroka.
 

Tako mišljenje je napačno, saj družine ne sestavljajo samo mati, oče in otrok. Sestavni del družine je tudi partnerska zveza, ki zahteva medsebojno razumevanje in izpopolnjeno ljubezensko življenje. Izkoristite posebne priložnosti, kot sta valentinovo in obletnica poroke ali zveze ter vlagajte trud v ohranjanje zveze.


 

Je sploh mogoče uskladiti ljubezensko življenje z otrokom?

Z rojstvom otroka vstopi v skupno življenje para nova oseba, ki zahteva zelo veliko pozornosti. Vseeno pa se uspešno partnerstvo in otrok med seboj ne izključujeta. Starši so tisti, ki se ne smejo identificirati le kot mati ali oče, ampak tudi kot par, ki potrebuje čas zase.


 

Kako bodo starši našli čas zase?

Izkoristite vsako priložnost. Če vam stari starši, bratje in sestre ali zelo dobri prijatelji ponudijo pomoč pri varstvu otrok, sprejmite ponudbo in čas izkoristite za medsebojno druženje. Če te možnosti nimate, poiščite varuško . Ko boste prenehali z dojenjem, si vsaj enkrat na leto privoščita potovanje v dvoje – pa četudi bo to le ena nočitev v bližnjem hotelu. Pomembno je, da ne ostaneta doma in se odmakneta od vsakodnevnih obveznosti.


 

Zaradi otroka se pojavijo težave v zvezi? Čemu se more par izogibati?

Popolnoma normalno je, da otrok prevzame vso pozornost v družini. Vseeno pa morate poleg vzgajanja otrok poskrbeti tudi za skupne dejavnosti in pogovore s partnerjem.
Če otroke pustite v varstvu nekomu, ki mu zaupate, to ne pomeni, da ste zato slabi starši. Vendar pa bodite pozorni, da ne boste vsake dve minuti gledali v telefon in želeli na hitro poklicati domov, ko boste zunaj s partnerjem. To namreč lahko načne zvezo. Posvetite se partnerju in mu pokažite, da je večer posvečen le vama – tokrat nista starša, ampak sta par.

Kako v partnerski zvezi z otrokom ponovno najti čas za strast?

Ko par dobi otroka, to s seboj prinese tudi veliko dela in odgovornosti. Lahko se zgodi, da je vsakdanjik prenaporen, zato med partnerjema ni več strasti.
Vzeti si morate čas za vaju, saj boste tako znova prebudili iskrico. Pomislite, kako je bilo na začetku vajine zveze. Kako dolg je bil vajin najdaljši telefonski pogovor ali najdaljši sprehod? Vzemite si čas, ustvarite pravo vzdušje in partnerju pripovedujte o tem, kako je bilo na začetku zveze, in kako ste se vanj zaljubili.


 

Kakšna je skrivnost za dolgo zvezo?

Izkoristite vsako priložnostvalentinovo ali razne obletnice. Ni nujno, da je to vedno obletnica poroke ali začetka zveze. Presenetite partnerja in mu na primer za mini obletnico – na 100. dan od poroke – podarite majhno pozornost.