Deli in natisni

color #000000
color #000000

30.01.2013

Soja - vsestranska stročnica

V 70-ih in 80-ih letih prejšnjega stoletja so bili sojini izdelki, kot na primer tofu, poznani predvsem kot del alternativne naravne prehrane. Danes iz soje pridelujejo veliko različnih izdelkov – od sojinih napitkov, različnih vrst tofujev do sojinih rezin. Soje, ki je zelo bogata z beljakovinami in je znana kot nadomestek mesa, pa ne jedo le vegetarijanci, ampak tudi osebe, ki ne smejo uživati laktoze in glutena, ter tisti, ki jim je soja enostavno všeč.
Zgodovina
Sojo so gojili že v času kitajskega cesarja Šeng Nunga 3000 let pr. n. št. Soja je poleg riža, ječmena, prosa in pšenice spadala med pet svetih semen, v Evropi pa jo poznamo šele od 19. stoletja. Soja se je v zahodnem svetu zares uveljavila šele konec 20. stoletja.
Razširjenost
Soja izvira iz Kitajske, danes pa jo gojijo po celem svetu. Ta subtropska rastlina za rast potrebuje rahlo, nevtralno prst in zmerne količine padavin. Različne vrste soje omogočajo tudi gojenje te rastline v severni in južni Ameriki, v Evropi in v Rusiji.
Bio kvaliteta AlnaturA
Trudimo se, da sodelujemo s pridelovalci in proizvajalci, ki upoštevajo vsa določila uredbe Evropske skupnosti o ekološki pridelavi živil. Tako kot pri vseh izdelkih AlnaturA, tudi za sojine izdelke ne uporabljamo gensko spremenjenih sestavin.


 

Sojini napitki
AlnaturA sojini napitki zaradi svoje svetle barve spominjajo na mleko in so vsestransko uporabni. Ne vsebujejo laktoze in glutena, zato so primerni tudi za osebe, ki ne smejo uživati mleka in različnih žit. Rastlinske sojine napitke AlnaturA odlikuje tudi visok delež nenasičenih maščobnih kislin.
Postopek izdelave: Sojo zmeljejo in nato zmešajo z vročo vodo. Mešanico prefiltrirajo in s tem ločijo vlakna od tekočine, nato pa sojino mleko prelijejo v embalažo ter ga nekaj sekund grejejo, da postane trajno. Pazljiv postopek izdelave je zagotovilo za ohranitev naravnih snovi v napitku.