Deli in natisni

color #000000
color #000000

9.4.2014

OŠ iz Škofje Loke pred prodajalno dm ozaveščajo o škodljivosti plastičnih vrečk

»Kako bomo rešili svet, če pa bo do naše odrasle dobe že ves zapackan in onesnažen,« se sprašujejo sedmošolci na O.Š. Škofja Loka – Mesto.  

Skrbi jih, ker ljudje premalo pazimo na okolje, pri šolski skupnosti pa so ugotovili, da velik problem predstavljajo predvsem plastične vrečke, zato so se odločili, da o problematiki podučijo širšo skupnost, saj ne želijo, da njihovi otroci in vnuki odraščajo v umazanem in zastrupljenem svetu. Njihovi pobudi smo prisluhnili in jih pri tem tudi podprli.  
 


 

V podjetju dm drogerie markt smo že februarja 2012 pričeli z akcijo, s katero smo želeli izboljšati ozaveščenost svojih kupcev o škodljivosti plastičnih vrečk do okolja. V svojih poslovalnicah smo namreč kupcem ponujali okolju prijaznejše vrečke iz bambusa, tako imenovanega »zelenega bombaža«, ki je najhitreje rastoča rastlina na svetu.

Veseli nas, da se otroci izobražujejo v tej smeri in so pripravljeni o problematiki izobraževati in podučiti druge.
 


 

Osnovnošolci so tako v soboto, 5. aprila 2014, pred prodajalno dm v Škofji Loki pod vodstvom Anice Stele, mentorice šolske skupnosti na O.Š. Škofja Loka – Mesto, in na pobudo učenk Manje Platovšek in Ane Raspet organizirali ozaveščevalno akcijo. Pred vhodom v prodajalno so stranke podučili o škodljivosti plastičnih vrečk in jim ponudili brezplačno dm vrečko iz naravnega, okolju prijaznega materiala. Poleg nas sta se pozivu ozaveščenih osnovnošolcev, ki jim za okolje ni vseeno, odzvali le še dve drugi trgovini v trgovskem centru na Grencu in jih podprli pri širjenju sporočila. Z akcijo smo opozarjali na to, da povprečen Slovenec na leto porabi kar med 130 in 150 plastičnih vrečk v primerjavi s Finci in Danci, kjer posameznik porabi le štiri. Izpostavili so dejstvo, da vsako leto kar osem milijard vrečk pristane na odlagališčih Evrope, vrečke pa so nevarne tako človeku kot tudi živalim. Osnovnošolci so z družbeno odgovorno akcijo potrdili rek, da »na mladih svet stoji« in pokazali, da jim ni vseeno, kaj bo prinesla prihodnost.